Архив: Булфото

Депутатът от "БСП лява България" Атанас Мерджанов е убеден, че ръцете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са били извити при изготвяне проектосъстава на новия кабинет. Това е видно както от начина при водене на консултациите, така и от развръзката вчера, обясни той пред БНР.

Вчера по неофициални информации стана ясен евентуалният бъдещ състав на кабинета, като за постовете излязоха както нови имена, така и стари, на познати вече министри.

Според Мерджанов от това, което се натрапва като състав на кабинета, като фигури, ръцете на Борисов са извити до крайност.

По думите му това е опит за реставрация, неистов глад за управление на едни партии, които отдавна не са били във властта. "Това ме смущава. Но нека да видим какъв ще е окончателният вариант на кабинета и първите му действия“, допълни той.

Според Мерджанов при представените евентуални бъдещи министри не може да се говори за „непоносимост за имена“. Що се отнася до представителите на ГЕРБ в кабинета техният отбор е ясен, до голяма степен познат.
Но що се отнася до представителите на Блока при Реформаторите има един реставрационен привкус, който изглежда доста съмнителен на моменти, смята Мерджанов.

Още по темата
„Тези лица са представители на едно старо СДС. Тук има странна смесица между всички представителства и разноличия на СДС от едно време“, обясни той и допълни, че това е притеснително.

По отношение на новите лица Мерджанов смята, че някои имена са странни попадения в отделни секторни политики  и даде за пример правосъдното министерство и икономиката.

Според него преговорите са били продължителен процес и са минали в едно приспивно темпо, за да приключат с пазарлък. "Приоритетите, важните проблеми за страната останаха встрани. На преден план изпъкнаха пазарлъците за секторните политики", каза той.

Той отново потвърди позицията на БСП, че ще гласуват против правителството, но ще подкрепят отделни секторни полити. "Хвърлих бегъл поглед върху програмната декларация. За нас, като социалисти, тази декларация има твърде спорни и неприемливи моменти, но не мога да скрия, че има и доста полезни неща, които са нужни за страната", обясни той.

И в това Мерджанов вижда смисъла за тяхното опозиционно поведение, като уточни, че няма да бъдат креслива  опозиция, а сериозно ще обсъждат важните проблеми. "Там, където е необходима нашата подкрепа, ние бихме я дали. Но няма да бъдем и милозливи към определени действия на кабинета", категоричен е той.

По думите му границата за позитивната воля на БСП е бил фактът, че са дали подкрепата си за кандидатурата на  Цецка Цачева за председател на НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase