Михаил Миков. Снимка: архив, БТА

БСП заподозря, че се правят скрити договорки за общо управление между повече партии, а не само между ГЕРБ и Реформаторите, и даде заявка да бъде безкомпромисна опозиция.

„Свидетели сме на поредния певчески формат, от това надпяване не става ясно какви са действителните намерения на Борисов и водената от него партия“, заяви Атанас Мерджанов след заседанието на Изпълнителното бюро.

Още по темата
По думите му цял месец тече демонстрация на преговори, които са започнали полезно, но очевидно ще приключат като политическо фиаско. Според Мерджанов е повече от ясно, че става въпрос за груб пазарлък за разпределението на министерства.
 
"Ще бъдем много зорка опозиция, ще бъдем безжалостни", декларира и Илияна Йотова. По думите й от БСП не може да се очакват агресивни позиции, в каквито изпадат други партии, но до вчера левицата е била в управлението и познава добре ситуацията в много сектори.

Изпълнителното бюро препоръчало на Парламентарната група да гласува против избирането на Министерския съвет, който се формира. Според червената партия в първия тур от преговорите се е държало на диалогичността, но от един момент нататък вратите се затворили плътно и в момента се извършвали договорки, които нямат общо с националните приоритети.

Соцлидерът Михаил Миков съобщи, че се обсъжда идеята да бъде предложен закон за фиксиране на функциите на служебния кабинет.

По думите му първоначалният анализ, който продължава, показвал, че действията на служебния кабинет надхвърлят конституционните правомощия на едно служебно правителство. Неслучайно в Конституцията се прави разлика между МС и служебно правителство, подчерта той.

Миков съобщи, че на предстоящия пленум в петък има точка за промени в Изпълнителното бюро, но не коментира рокадите, които ще предложи.

„Промените, които ще предложа, ще бъдат свързани с подобряване на ефикасността на работата и не става въпрос за раздели, това не са семейни отношения“, каза той в отговор на въпрос.

Миков нито потвърди, нито отрече, че сред сменените ще бъдат Димитър Дъбов, Евгений Узунов и Катя Николова. Той заяви единствено, че те са дали много на партията и смята, че могат още да бъдат полезни.

По думите му около две трети от областните съвети са провели заседания, на които са оценили причините за изборната загуба.

Конкретните оценки съвпадали с анализите, направени на национално равнище. Миков заяви и че като цяло се одобрява позицията БСП да бъде в опозиция в 43-то НС.

Председателят на левицата коментира и решението на съда за боядисания паметник на „Позитано“ с думите, че то дава лош пример и има „стимулиращо въздействие към такива случаи, които по принцип създават разделение в обществото“. Преди дни Софийският районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска по делото за боядисаната скулптурна композиция.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase