Снимка: архив Булфото

Лидерът на СДС Божидар Лукарски се разграничи от позицията на ДСБ, че Реформаторският блок няма да подкрепи кабинет на малцинството на ГЕРБ. По-рано днес в интервю пред „Нова телевизия“ депутатът от ДСБ Петър Москов обяви, че нито един депутат от Блока няма да гласува за правителство на малцинството.

Още по темата

„Това е позиция на ДСБ. На сбирката на лидерите не сме обсъждали такава позиция“, каза Лукарски пред БНР. По време на срещата председателите са се обединили около идеята, че трябва да има кабинет, защото влизането в цикъл от избори ще бъде фатално за страната ни.

Срещата на лидерите в Реформаторския блок днес мина без лидера на ДСБ Радан Кънев. На разговорите трябваше да се приеме обща позиция по предложението на ГЕРБ за преговори за кабинет. По-рано днес обяче Кънев обяви, че няма да се включи в разговорите, защото липсват официални позиции на колегите му по въпроса. Лидерът на ДСБ призова и лидерите в Блока да престанат с импровизациите.

Председателят на СДС отново потвърди позицията си, че след като ГЕРБ е спечелила изборите, е нормално да предложи Борисов за премиер. Той обаче обясни, че това не значи, че го подкрепя за министър-председател. „Ще ви кажа каква е позицията ми, когато ГЕРБ издигнат кандидатура за премиер“, отклони въпросите Лукарски.

Той беше категоричен, че водещи в случая трябва да са политиките, които ГЕРБ предлага, и реформите, които има намерение да извърши. Едва след това на дневен ред ще са персоналните предложения. Лукарски обясни и че невъзможни коалиции за Реформаторите са с БСП, ДПС и „Атака“

Реформаторският блок все още не е излъчил екипа, който трябва да започне преговорите с ГЕРБ. Все още не сме получили покана, обясни Лукарски и допълни, че на този етап няма окончателна яснота и кои ще са депутатите на Блока, за да се изберат преговарящите.

Лидерът на СДС обясни, че Реформаторският блок не е пред разпад. „Ако някой мисли така, анализът му не е точен“, каза Лукарски. Той обясни, че на срещата с лидерите днес, в която не се включи Радан Кънев, е било постигнато съгласие за това, че съюзът не трябва да излъчва различни сигнали. Лидерът на сините съобщи и че няма промяна в намерението на Блока да избере свой лидер на 10 ноември.

Лукарски обясни и че не се страхува от другарски съд в Реформаторския блок. По-рано днес депутатът от ДСБ Петър Москов обяви, че Блокът ще санкционира лидера на СДС заради думите му, че разграничаването от Броисов и Цветанов е било предизборен трик.

„Не мисля, че изказването е толкова остро. И преди колеги са правили грешки“, коментира той. Лукарски призна, че се е опитал да се свърже с Москов, но той не му е вдигнал телефона. „Разбрах, че е казал, че ще ми се търси отговорност. Можехме да търсим такава отговорност, когато той и Найо Тицин ни подведоха и извадиха клип за предишната кампания, който беше откраднат от кампанията на Обама“, припомни Лукарски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase