Снимка: Ройтерс

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна БСП, че са „погребали“ германския модел на управление.

"Германският вариант на управление го погребаха още Миков и Стоилов. В Германия са много силни и едните и другите. У нас има ГЕРБ и няколко малки партии. Няма да е стабилно правителство, ще бъде на ръба. БСП са заявили, че остават опозиция, и то конструктивна, за което им благодаря“, казва той в интервю за в. „Труд“.

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че е срещу задкулисието и няма да праща тайни мисионери за преговори с БСП.

„Оттук нататък всяко мое действие ще значи, че им се моля, че им предлагам задкулисие, че съм щастлив от това, което Орешарски, Чобанов и Стойнев са направили с държавата година и два месеца. Народът ги е наказал да имат два пъти по-малко от нас, и то с лидер на европейските социалисти. Чух Миков, в БСП има работа в партията вътре да си решават и не им е до държавата", коментира Борисов.

Той се похвали за пореден път, че е бил два пъти бившия лидер на БСП Сергей Станишев на избори, който сега оглавява ПЕС.

„Аз да бия лидера на европейските социалисти! Аз! Два пъти той трябваше мене да ме бие, ама не му стигнаха силите“, отсече Борисов.

Относно ДПС той повтори позицията си, че не може да се коалира с движението, защото „управляваха лошо и държаха втората партия на власт заедно с „Атака“.

„ДПС нямат морално право да управляват“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него обаче лидерът на ББЦ Николай Бареков проявява политическа класа.

„Реагира много по-адекватно от реформаторите и БСП, поне не заема позиция, преди да излязат окончателните изборни резултати“, мотивира се Борисов.

Той смята, че Реформаторският блок като по-малка партия от ГЕРБ, трябва да се съобразява с него.

„Не им стиска да вземат властта, всички чакат на мой гръб“, обобщава той ситуацията след изборите.

По думите му всички министри от бъдещия кабинет вече са в главата му.

Въпреки това не дава категоричен отговор на въпроса дали заместникът му Цветан Цветанов отново ще оглави МВР.

„Многократно съм споделял, че Цветанов ръководи предизборния щаб на ГЕРБ и е шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Това са големи отговорности и Цветанов ще работи  по тях. Не е вярно, че вътрешният министър е най-важният пост в едно правителство. Най-важен е финансовият министър. После този на околната среда...“, казва Борисов. 

Въпреки критиките към останалите политически сили, от ГЕРБ вече обявиха, че ще водят разговори с всички.

Преговорите за кабинет започват в понеделник. Разговорите ще се водят в парламента, поотделно с всяка от партиите в него, реши Изпълнителната комисия на партията.

Преговорите ще продължат цялата седмица – в седем последователни дни според големината на формацията. Въпреки заявката на Борисов лично да участва в разговорите, това няма да стане веднага.

Преговорите ще се проведат на два етапа. Първият ще се води от три жени – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

След края на разговорите с всички формации ще има втори тур консултации. В него от името на ГЕРБ ще се включи Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase