Снимка: архив Булфото

Нито един депутат от Реформаторския блок няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. Това заяви Петър Москов от РБ в ефира на Нова телевизия.

Още по темата

„Това означава, че с 84 народни представители не можеш да направиш правителство", поясни Москов.
Той бе категоричен, че коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт може да се случи на базата на ясно разписани приоритети и с ясното съзнание, че това не е силно реформаторска коалиция. По думите му възможността държавата да бъде преведена успешно „следващите 2 години, до съвместно провеждане на парламентарни и президентски избори”, е да има минимум тройна коалиция между тези три партии.

„Няма да участваме в съставяне на правителство на малцинството с плаваща подкрепа – веднъж от ДПС, веднъж от БСП“, допълни Москов. Той заяви още, че Реформаторите ще влязат в коалиция, която да изолира БСП от политическата власт и да „изстърже“ ДПС от икономическите лостове за управление на държавата.

Москов критикува лидера на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева, че би приела кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. „За мен е неразбираемо как госпожа Кунева от позицията на безспорно големият си опит като преговарящ може да не знае, че когато влизаш в преговори, ти влизаш с пълни набор от искания, а не се предаваш предварително“, категоричен бе Москов. По думите му Кунева не трябвало да се предава преди преговорите.

Москов определи темите за административната реформа, съдебната система, сигурността и здравеопазването като важни за Реформаторския блок. Другите важни въпроси били отношението към "Южен поток", спасяването на КТБ с пари на данъкоплатците и дали ще се строи нова ядрена мощност.

По думите на Москов изборите са повдигнали въпроса какви да са параметрите на промяната. Въпреки това според него разговорът в публичното пространство е различен. „Все едно изборите са били референдум „за“ или „против“ Борисов“, заяви той. Москов беше категоричен, че личността на бъдещия премиер трябва да бъде консенсусна.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase