Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има нещо много важно, което леко и фино е скрито в Доклада за конвергенцията за 2024 г. То се появи в интервюто на гуверньора на централната ни банка и това е, че в момента нямаме стабилно правителство. Еврото е политически проект. При него политиката е на първо място, а икономиката - на второ ниво. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Да, наистина има различни критерии. Някои са с числово измерение - инфлация, съотношение БВП-дълг, бюджетен дефицит, ниво на лихвите, а други са нечислово измерими. Такива са прилагане на законодателството, всички онези структурни промени, които трябва да бъдат извършени. Но в една политика, при едни преговори, има две страни - от едната страна в момента са ЕС и еврозоната, а от другата страна  е Българя. От страна на България кой преговаря? Имаме служебно правителство. То е с много къс хоризонт пред себе си".

Европейската комисия и Европейската централна банка публикуваха своя Доклад за конвергенцията за 2024 г., в който представя оценка на напредъка, постигнат от държавите членки извън еврозоната по отношение на приемането на еврото. Докладът обхваща България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, които са правно задължени да приемат еврото.

На европейските ни партньори е нужен партньор с дълъг управленски хоризонт.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase