Снимка: Ройтерс, архив
fallback

В петък редица страни предприеха мерки, за да възпрепятстват разпространяването на вируса Ебола на своя територия, а Световната здравна организация определи епидемията като „извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб”, предаде AFP, цитарана от „Фокус”.

Oще по темата
Според СЗО взривът от Ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май.

Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан каза, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като допусна, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя.

"Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

Повечето страни препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни  - Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия.

Европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг определи риска от разпространяване на заразата в Европа като „крайно малък”.

Въпреки това редица европейски страни предприеха мерки, за да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда.

Няколко страни, като Швеция, Дания, Полша, Унгария и България, обаче все още не са предприели никакви превантивни действия срещу заплахата.

В петък министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков  обяви, че няма опасност от разпространение на смъртоносния вирус Ебола в България.

По думите му, националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също потвърждава, че страната не изправена пред заплаха заради епидемията в Западна Африка.

„Вирусът не е устойчив в околна среда, не е толкова страшно”, коментира д-р Ненков и отбеляза още, че от този регион няма директни полети до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 9 години

Сте се преживява финансови затруднения или сте във всяка финансова каша, и имате нужда от средства, за да започнат свой ​​собствен бизнес, или имате нужда от заем, за да уреди дълга си или да изплати сметките си, започнете хубав бизнес, или сте го намери трудно е да се получи капитал заем от местни банки, свържете се с нас днес по електронната поща днес за такава помощ (заеми, започват пари): carlsonfinance***yahoo

96

ано

преди 9 години

Тези искат да ни затрият!

95

Анонимен

преди 9 години

То ние лекари нямаме, те за ебола говорят.

fallback