Красимир Янков. Снимка: БСП

Кой се е провалил в енергетиката – настоящото или предишното управление, спорят остро депутатите в парламента по вота на недоверие за провал в сектора, поискан от ГЕРБ.

Красимир Янков от левицата определи като несъстоятелни мотивите за вота на недоверие.

„Много къса памет имате, вие не завършихте мандата си, бяхте свалени от власт предсрочно от народно недоволство и една от причините беше произволът на ЕРП-тата“, обърна се той от парламентарната трибуна към опозицията.

Янков попита кой е трябвало да упражнява контрол върху тях и предположи, че ДКЕВР при ГЕРБ „може би е имал други задачи“.

Още по темата
Депутатът попита защо от ГЕРБ не са намерили резерви в енергийната система, за да не се увеличава спекулативно цената на тока.

Напълно несъстоятелно е да се твърди, че има политическа намеса в спора между държавния регулатор и електроразпределителните дружества, още по-малко остра политическа намеса, категоричен беше Янков.

По думите му отнемането на лицензиите на дружествата е мярка, която е заложена в закона и може да бъде приложена, защото живеем в правова държава и законите трябва да се спазват от всички.

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък заяви, че преди месец Сергей Станишев казал, че ще изрови земята, за да спечели изборите, и след като я изровил, стигнал до Бобов дол.

Николай Александров от „Атака“ също коментира като несъстоятелно искането на вот на недоверие за енергетиката от партия, свалена от власт заради енергиен проблем.

„Атака“ е била в парламента преди вас и ще бъде и след вас, се обърна той към опозицията.

Според Явор Куюмджиев от левицата управлението на ГЕРБ е било „човеконенавистно“.

Трябва да си отговорим на въпроса "Кой донася на Йотингер", коментира той писмата на ЕК с искане на разяснения за енергетиката.

Куюмджиев прогнозира, че вотът на недоверие няма да мине и за ГЕРБ „ще останат само сълзите на огорчение, че никога няма да се върнете на власт“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase