Драгомир Стойнев Снимка: архив, БТА

ГЕРБ и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев се обвиниха взаимно за лошото състояние на енергетиката по време на дебатите по вота на недоверие, внесен от опозицията.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че заради политиката на управление сега дружествата в сектора губят милиарди, а Стойнев пък обвини бившите управляващи, че са оставили енергетиката в колапс.

Още по темата
„Мотивите за вота са добра картина на енергетиката, но такава, каквато я заварих преди година“, отсече Стойнев.

От ГЕРБ обаче смятат, че има груба намеса на властта в работата на ДКЕВР, която е независим орган.
Арогантният модел на управление на правителството доведе до критики от страна на ЕК именно заради натиска върху ДКЕВР, заради ЕРП-тата и заради позицията за „Южен поток“,обвини Добрев.

Той добави, че тази сутрин е станало ясно, че ЕК стартира наказателна процедура срещу България заради „Южен поток“.

Няма енергийна стратегия, което говори за липсата на визия и експертен дефицит, печалбите на дружествата изчезнаха, задълженията нараснаха със стотици милиарди само за година“, продължи с обвиненията депутатът от опозицията.

Според него намесата на държавата в сектора е довело до декапитализация, влошено финансово състояние, липса на инвестиции, а междуфирмената задлъжнялост вече надхвърля 1 милиард лева.

„Въпреки обещанието за строителство на АЕЦ “Белене“ една година по-късно то се оказва евтин предизборен пиар“, заяви Добрев.

Стойнев обаче изреди данни, с които да защити свършеното от него за подобряване на сектора през последната година.

„Темата за енергетиката се нуждае от максимален консенсус, политически и обществен“, настоя той. Той призна, че не си прави илюзии за политическата ситуация в момента и защо е внесен сега вотът на недоверие.

„Нека обаче анализите за резултатите от изборите да си ги правим в партийните централи, а тук да се съсредоточим върху енергетиката, защото това правителството работи въпреки атаките“, коментира той.

Министърът заяви, че енергийната стратегия е готова и в нея се залагат четири приоритета - либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса в системата, спиране на разпродажбата на българската енергетика и диверсификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase