Ангел Найденов. Снимка: архив, БулФото

Министърът на отбраната Ангел Найденов изрази тревога от ескалацията на напрежението в Украйна.

Министърът обаче каза пред БНР, че няма непосредствена опасност за страната ни заради ситуацията там.

"Нашите оценки и анализи показват, че непосредствена заплаха и опасност за България няма, така че в този смисъл не искаме увеличаване на военно присъствие или допълнително военно присъствие и техника на нашите партньори на наша територия", каза той.

Още по темата
Запитан дали продължават провокациите от руска страна с полети на руски самолети над Черно море, Найденов отговори: "Нямам подобна информация от последните дни, което означава, че няма и такива полети. Те са вече достатъчно редовни. Аз съм казал – между 10 и 15 месечно са полетите, които се извършват от ноември насам".

Министър Найденов припомни, че темата Украйна вече е била разисквана в Консултативния съвет по национална сигурност. От думите му стана ясно, че засега няма нужда от свикването му.

В навечерието на празника на Българската армия - Гергьовден, министър Найденов обяви, че се обмислят допълнителни мерки за подобряване на работата и условията на живот на военните.

"Изграждането на нови жилища или ремонтът на съществуващи жилища, които се предоставят под наем на военнослужещите и на цивилните служители, актуализация на компенсационните суми, които се изплащат тогава, когато министерството не може да предостави жилища на семействата на военнослужещите, изграждане на нови детски градини.

Трябва да влезе в сила наредбата за допълнителните плащания, свързани с придобитата класна специалност. Продължаваме онази социална политика, която е една от характерните черти, смея да кажа на мен като министър на отбраната и съответно на ръководството на Министерството на отбраната.

Приоритет остава и поддържането на боеготовността на българската армия", каза министър Ангел Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase