Сергей Станишев. Снимка: архив, БулФото

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че държавата не води война с никого, а държи всички да спазват правилата и закона. В Перник Станишев коментира, че това се отнася и за енергодружествата.

Напоследък има напрежение, защото те спряха да плащат на НЕК, и това е неприемливо, заяви социалистическият лидер. Припомняме, че преди два дни енергийният регулатор ДКЕВР даде на ЕРП-тата срок от 7 дни да спрат с нарушенията и откри процедура по отнемане на лицензиите им.

В края на април в диалог с големите потребители на електрическа енергия, НЕК, ЕСО, ще бъде представен по-цялостен модел на ценообразуване, съобщи Станишев.

Още по темата
По думите му моделът цели българската среда да бъде конкурентоспособна и да се намери балансът между интересите на българския енергиен сектор, особено държавния, и българските потребители - както индустриални, така и домакинствата.

Сергей Станишев каза, че е създадена работна група към министъра на икономиката и енергетиката. На следващо заседание на енергийната комисия се очаква да бъдат поканени представители на ДКЕВР, като инициативата цели предвидимост в ценообразуването, предаде БТА.

Според Станишев България е заинтересована в най-голяма степен от развитие на икономическите отношения с Русия. Затова сме сред държавите в ЕС, които имат ясна политическа позиция за случилото се, като се противопоставяме на предложения за икономически санкции и други подобни крайни мерки, каза Станишев.

Той посети "Стомана Индъстри", където с ръководството на металургичния завод е разисквал икономическата ситуация в предприятието и, по думите му, са коментирани възможностите за подобряване на условията на индустриалните потребители на електроенергия.

Станишев обяви, че е поставил пред ръководството на предприятието въпроса за спонсорството на пернишкия футболен отбор "Миньор". "Очакваме такива големи компании да се ангажират с обществени каузи, в това число и спорта", каза още лидерът на БСП, който разговаря с представители на спортната общественост на Перник на стадион „Миньор“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase