Боян Боев. Снимка: архив, БулФото

Шефът на ДКЕВР Боян Боев не вижда основания да бъдат застрашени доставките на ток заради започналите процедури по отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества.

Както Dnes.bg писа, преди два дни регулаторът излезе с ултиматум към дружествата, като им даде 7-дневен срок да платят дължимите суми към НЕК и да спрат прихващането на средства, което ЕРП-тата обясниха с компенсиране на собствени разходи.

Още по темата
Относно възможността да се повишат цените на електроенергията заради липсващите средства в енергийната система, Боев каза, че ДКЕВР ще определи цените от 1 юли, след като прецени всички аспекти и събере цялата информация от енергийните дружества.

"За всички е ясно, че има некомпенсирани разходи в системата, въпросът е дружествата в заявленията си да опишат разходите си", каза Боев. "Не може един участник на пазара да иззема нашите функции и да определя начина, по който следва да се разпределят паричните потоци в системата", добави той и уточни, че именно това са мотивите на регулатора да започне процедурата за отнемане на лицензии.

По думите му за всички е ясно, че електроразпределителните дружества имат некомпенсирани разходи, но те трябва да ги заявят пред ДКЕВР, а не да изземат функцията на комисията, предаде БТА.

Боев коментира, че в последния даден от регулатора срок за плащане на дължимите суми към НЕК, от дружествата наистина са постъпили плащания, но те не са били предназначени за погасяване на точно тези суми.

Жалбата на НЕК конкретизира точно за кои плащания става дума и точно за тях трябва да постъпят средства от ЕРП-тата, категоричен е Боев. На 7 април комисията ще проведе открито заседание във връзка с процедурата за отнемане на лицензиите на дружествата.

В отговор на въпрос председателят на ДКЕВР заяви, че по негова информация от разговори с НЕК компанията не дължи нищо на електроразпределителните дружества. Когато става дума за разплащане на "зелена" енергия по преференциални цени, то това става автоматично по съответния ред и ако тези средства трябва да бъдат възстановени, то това трябва да го реши ДКЕВР, а не да се казва, че НЕК дължи пари, заяви Боев.

Той призна, че самата НЕК дължи пари на АЕЦ "Козлодуй" и производствените централи, но това било така именно заради спрените плащания от ЕРП-тата. Те си прихващат един недовзет приход, а всъщност ДКЕВР следва да определи как дружествата да го получат, обясни Боев.

Председателят на регулатора каза, че в ДКЕВР още не са постъпили заявленията за новия ценови период от страна на дружествата. Крайният срок е 31 март. Боев отново припомни, че по жалбите на НЕК относно неплащанията на суми от ЕРП-тата са "извървени" законовите процедури - събиране на информация, съставяне на актове, налагане на наказателни постановления и едва тогава са започнали процедури по отнемане на лицензиите на дружествата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase