Министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Настоящото правителство се опитва да поправи погрешно взетите решения на предишните управляващи в енергетиката, каза във Видин министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след правителственото заседание.

Той беше категоричен, че никога не е говорил за национализация на електроразпределителните дружества и това са некоректни интерпретации.

В началото на седмицата икономическият министър заяви в Пловдив, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране има намерение да стартира процедура по отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества, ако не изплатят задълженията си към НЕК до вторник.

„Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензи, държавата може да придобие и трите електроразпределителни дружества”, категоричен беше тогава министърът. 

Днес Стойнев заяви, че НЕК не дължи никакви суми на ЕРП-тата. Министърът беше категоричен, че трябва да се спазва законът, като така ще бъдат спокойни и инвеститорите. Стойнев добави, че ДКЕВР трябва да определи методика относно компенсирането за изкупуване на зелената енергия.

Министърът категорично отхвърли предложенията, направени от представители на ГЕРБ, за набиране на средства за Националната електрическа компания (НЕК).

Още по темата
Министърът припомни, че на първо място от ГЕРБ предлагат парите, отделени за „Южен поток“, да бъдат насочени към електрическата компания. В отговор енергийният министър обясни, че правителството не е предоставяло на проектната компания "Южен поток" 193 милиона лева, а капиталът й ще бъде увеличен със заем, така както са водени преговорите досега.

Относно ползването на възобновяемите енергийни източници Стойнев каза, че основният проблем в системата идва от тези приблизително 1000 мегавата, присъединени към системата през 2012 година.

Енергийният министър критикува и третата идея на бившия си колега Делян Добрев за разрешаване на проблемите в енергетиката чрез вдигане на таксата за износ на електроенергия. От това в БЕХ ще влязат 150 милиона лева, сочат изчисленията на бившите управляващи.

Министър Стойнев обаче поясни, че предишното увеличение на таксата за пренос е станало причина износът почти да спре. Това е довело и тежкото финансово състояние на мини „Марица – Изток“.

Досега никога не съм обвинявал бившите управляващи за проблемите в енергетиката, но след вчерашните изявления, съм длъжен да заявя, че целият проблем в енергетиката, изцяло се дължи на предишното управление, отсече икономическият министър.

Вчера от ГЕРБ обявиха, че ергетиката ни в момента е в огромна ликвидна криза. Според Делян Добрев проблемът в сектора е, че липсват милиони. Заради това ГЕРБ предложи три мерки за излизане от тежката ситуация, които щели да донесат допълнително приходи в сектора за около 500 млн. лева. Добрев припомни, че от партията са предупреждавали от една година за това, което се случва в момента.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase