Георги Първанов. Снимка: архив, БТА

Демографският проблем във висша степен е проблем на националната сигурност на страната, заяви днес на дискусия в Перник президентът 2002-2012 г. Георги Първанов.

Според него ключова причина за тежкото развитие на демографските процеси е абдикацията на държавата от резултатна демографска политика. Първанов обяви като не особено амбициозна прогнозата, предвиждаща през 2025 г. българите да бъдат 7 100 000 души, при положение, че през 2009 г. сме наброявали 7 560 000 души.

Дори правителствената програма не съдържа понятието "демографска политика" или производни на него, отбеляза бившият държавен глава. Според него това е свидетелство за подценяване и дори пълно неглижиране на темата.

Изпълнението на демографските политики трябва да бъде консенсусно, призова Първанов, цитиран от БТА. Според него това е необходимо, защото ще се изпълнява от няколко последователни правителства. Демографската политика не може да се повери на едно министерство, смята още Първанов. Според него тя е комплексна и засяга много ведомства.

Първанов каза, че одобрява редица от действията на правителството в социалната сфера, но желае да види всички дейности в една обща политика, другото той определи като работа "на парче".

Бившият държавен глава призова за по-активна работа с българите в чужбина, най-вече с тези от граничните райони за ограничаване на негативните демографски тенденции. По думите му, те трябва да бъдат поощрявани да идват в България.

Според евродепутата Ивайло Калфин демографският проблем у нас е свързан в голяма степен с емиграцията. Той определи като абсурдна националистическата риторика в голяма част от европейските страни, че българите и румънците ще вземат там работните места. Нашите емигранти са проблем за нас, а не за тях, защото по този начин в България се оголват много сектори, коментира Калфин.

Според него демографският проблем е свързан основно с жизнения стандарт, а не само с броя на населението. В България виждаме второ поколение хора, родени в бедност, каза евродепутатът. Той призова и за по-голяма солидарност, защото "противопоставянето в българското общество е искра, която може да запали голям пожар". Според Калфин трайно решение на въпроса е създаване на производство и поколение, което да може да го развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase