Клетвата на Пеевски за шеф на ДАНС пред НС. Снимка: Impact Press Group
fallback

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обяви, че прекратяването на мандата на Делян Пеевски е можело да стане с решение на Конституционния съд или по искане на самия народен избраник.

"Въпросът не е дали Делян Пеевски е народен представители, или не. Искането на президента сега е друго. Според мен това е допустимо", коментира той пред Нова тв връщането на казуса "Пеевски" в КС от президента Росен Плевнелиев.

Oще по темата
По думите му в първия случай се е атакувало качеството на Делян Пеевски като народен представител, а сега се иска установяване на противоконституционност на акт на Народното събрание.

"И според мен това решение ще падне пред Конституционния съд", каза на свой ред зам.-председателят на 41-вото НС Екатерина Михайлова.

По думите й президентът сега иска обявяване за противоконституционно на решението за отмяна на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Държавният глава оспорва оттеглянето му от поста", уточни тя и добави, че след това ще трябва да се реши въпросът за съвместимостта или несъвместимостта на Пеевски с поста, от който е освободен.

"Тази каша я забърка парламентът. Той няма правомощия да прекрати мандата на Пеевски като шеф на ДАНС. Народното събрание наруши Конституцията по казуса", категорична бе тя.

Според нея Конституционният съд е на поправителен изпит.

"Надявам се да го издържи", заключи и Михайлова, след като в началото на този месец магистратите решиха, че Делян Пеевски остава депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 10 години

"Като опозиция сме подкрепили решение, с което възлагаме на Министерския съвет да предприеме необходимите действия. Решението на Народното събрание не противоречи на конституцията. Ще противоречат на конституцията действията на кабинета", каза Цецка Цачева

14

асд

преди 10 години

Отговор: Никой не може да спре Пеевски. Той ако поиска ще е вечно депутат, независимо колко пъти е избиран, не избиран, напускал, връщал се. Независимо какво пише в конституцията, която вече се купува и продава с пари. Ако иска и президент ще стане.

13

Валентин

преди 10 години

Свинята си е ***, ама някой май не мисли когато дава вето. Нали ако прасето не трябва да е депутат, то значи, че е законен шеф на ДАНС?!! Колко акъл се иска да сметнеш 2+2?

fallback