Снимка: Булфото

Искането на президента Росен Плевнелиев до Конституционния съд за обявяване на решението на Народното събрание от 19 юни по казуса „Делян Пеевски" за противоконституционно дава шанс не само конкретният случай да бъде решен в съответствие с Конституцията, но и за решителна стъпка в посока на налагането на правилата и по отношение на властимащите. Това е мнението на Реформаторския блок, представено в декларация.

Реформаторите смятат, че „това искане дава шанс не само конкретният случай да бъде решен в съответствие с Конституцията, но и за решителна стъпка в посока на налагането на правилата и по отношение на властимащите“.

Според тях законосъобразното решаване на казуса надхвърля индивидуалните му измерения и той стана символ на всичко, което възмущава българските граждани в управлението на страната и се превърна в знак за сливането на политическа, икономическа и медийна власт в безпринципни коалиции, преследващи единствено лично обогатяване.

Още по темата

„Казусът се превърна в символ и на задкулисното управление, което гражданите на България нарекоха фасадна демокрация и управление на мафията. Законосъобразното решаване на този казус е шанс българските граждани да започнат да възстановяват вярата си, че постигането на справедливост е възможно през държавните институции.
Реформаторският блок още веднъж заявява позицията си, че с първоначалното си решение Конституционният съд не отговори на ключовите въпроси по този казус. Искането на президента е насочено именно към тях", допълват от Реуформаторския блок.

Днес Плевнелиев внесе своето искане до Конституционния съд.

В началото на този месец магистратите решиха, че Пеевски остава депутат. Съдиите отхвърлиха искането на 96 народни представители от ГЕРБ от 42-рото Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията му на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase