Делян Пеевски. Снимка: Булфото

Делян Пеевски остава депутат, стана вече официално ясно от решение на Конституциония съд, публикувано на сайта на институцията.

Още по темата

Магистратите отхвърлят искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Пеевски на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.
Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г., уведомяват от КС.

Искането на народните представители не получи изискуемата по чл. 15, ал. 2 Закона за Конституционния съд подкрепа на повече от половината (най-малко 7 гласа) от всички съдии в Конституционния съд, поради което беше отхвърлено.

Според съдиите Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев искането е неоснователно, според съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов искането е основателно,  а според съдия Цанка Цанкова искането е недопустимо. Магистратите са изложили обстойно мотивите си.

Съдът се събра днес, за да реши дали Пеевски остава народен представител след злополучното му назначение за шеф на ДАНС на 14 юни т.г. и последвалото му оттегляне, след като положи клетва като председател на ДАНС.
Назначението на Делян Пеевски беше едно от поредицата спорни кадрови решения на кабинета "Орешарски", което предизвика мащабни антиправителствени протести, които продължават вече четвърти месец.

От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase