Делян Пеевски. Снимка: Булфото

Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов обяви, че в момента тече инициатива отново да бъде сезиран Конституционният съд за Делян Пеевски.

Днес Реформаторският блок ще внесе при президента Росен Плевнелиев конкретно предложение за ново сезиране на магистратите по спорния депутатски казус.

Още по темата
"Решението на Конституционния съд породи един казус, един нов прецедент. Реално не можа да се вземе решение. Точно заради това, че казусът е много противоречив, той раздели конституционните съдии. От друга страна много дълго се забави това решение и остана впечатлението, че има отново някакво задкулисие и въздействие. В тази връзка нашите експерти подготвиха въпроси и с тях се обръщаме към институциите, които имат право да сезират Конституционния съд", обясни Исмаилов пред Нова тв.

По негови думи желанието е да бъдат тълкувани определени текстове от Конституцията и действията на НС в конкретния случай.

"Въпросът е кога се встъпва в длъжност - когато веднъж има решение на парламента за избора ти, когато си подал клетва за встъпване? Въобще необходимо ли е да подаваш оставка от НС, след като то веднъж те е избрало, подал си веднъж клетва за встъпване в новата длъжност и т.н.", аргументира се Исмаилов.

По негови думи казусът в случая не е самото лице, а това, че "едни кукловоди поставят едни лица някъде и така прекрачват всякакви правила, принципи и проблеми и създават гафове, кризи в цели институции".

"Нямам лични впечатления от Пеевски като човек, но в мен и мои колеги от ДПС имаше и преди въпроси как така този млад човек попадна като с парашут на толкова висока позиция в администрацията тогава – като зам.-министър на вицепремиера (Емел Етем - бел. ред.). Когато стана народен представител - нестъпването му в парламента, неговата неадекватност като колега, той не се вписваше в идеологията", разкри от кухнята някогашният младежки лидер на ДПС.

"Много са въпросителните и страничните негативни информации по отношение на негови действия. Мирише на много места и мирише много. В същото време виждате как този човек се издига в тази йерархия", отбеляза лидерът на "Свобода и достойнство".

Корман Исмаилов настоя, че Делян Пеевски е "един проект, в който е инвестирано".

За него обаче остава отворен въпросът колко силен и голям е станал този проект и дали не е станал по-велик и по-силен от създателите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase