Снимка: Bulgaria On Air

Не се притеснявам от разследването на прокуратурата за плащанията по проекта АЕЦ „Белене“, след като беше спрян строежът. Аз подписах доклада за прекратяването на дейностите, който беше гласуван от Народното събрание. Това каза в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев.

„Ако искахме да продължават плащанията, то тогава нямаше да спираме проекта“, обясни той и допълни, че „това е най-корумпираният проект в България досега“.

По думите му тези, които не са спазили решенията на НС, вероятно са служители в Българския енергиен холдинг, „но прокуратурата ще каже“.

Ексминистърът посочи, че явно е възможно след решение на НС БЕХ и Националната електрическа компания да правят каквото решат. „Досега не беше подаван сигнал в ресорното министерство, че има някакви плащания. Няма доклад от НЕК или БЕХ“, каза още той.

Още по темата

Добрев призна, че не е наясно с дейностите по „Белене“, след като е спрян строежът.

„Това, което се е случило, е равносилно на това някой собственик на заведение да разреши на клиентите си да пушат, въпреки забраната, защото не е получил специално писмо от министъра“, каза той.

Бившият енергиен министър отказа да коментира ареста на собственика на консултантската компания „Риск инженеринг“, отговорна за строителните дейности по „Белене“ Богомил Манчев.

Във връзка с намалението на цените на електроенергията от кабинета „Орешарски“ Добрев беше категоричен, че всъщност българският потребител плаща с 10% повече, но по скрит начин.

„През август месец Държавната агенция за водно и енергийно регулиране подписа вливане на 500 млн. лева от бюджета на ресорното министерство към НЕК. Това означава, че всеки един от нас плаща 95% от цената на тока и още 15% заради тези милиони, а следователно с данъците ни всички си плащаме тока. Проблемът е, че никой не обръща внимание на това. Тези пари можеха да се използват за образование, здравеопазване или социални помощи“, коментира Добрев.

Той заяви, че данните, които сегашните управляващи изнасят не са истински, защото „правителството вече спря да публикува върнатото ДДС. Чухме и хвалбата, че е намаляла междуфирмената задлъжнялост  с 12-13 млрд. лева, но за този показател няма официални данни и затова е лесно да се подхвърлят. Но представяте ли си как ще направят такова намаление с работа за един месец“.

Добрев коментира и видеоклипа на BBC за Слънчев бряг. „Курортът регистрира с 20% увеличение на туристите всяка година. Другите курорти, като Албена, отчитат много по-нисък ръст. Слънчев бряг си е защитил имиджа на ранната Майорка и никой не кара тези туристи да пият - това е избор на всеки един от тях“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase