Снимка: Булфото, архив

Националната електрическа компания е развалила по право договора си с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис", съобщиха от НЕК.

Решението е взето във връзка с решение на Министерски съвет и решение на Народното събрание на от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора, се посочва в прессъобщение на НЕК.

Архитект -инженерът е уведомен за решението на НЕК.

След встъпването си в длъжност новото ръководство на НЕК върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 (четири) на обща стойност 5 349 363, 6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи, посочват от НЕК.

Още по темата

През последните седмици прокуратурата проведе няколко мащабни операции по повод неправомерното изплащане на 950 000 евро всеки месец след официалното спиране на проекта за АЕЦ "Белене". Плащанията са извършванипо времето, когато министър на икономиката и енергетиката е Делян Добрев в кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от служебния кабинет с премиер Марин Райков.

И двамата обаче са категорични, че не са разпореждали плащания по спрения проект АЕЦ "Белене".
"Докато аз бях министър при управлението на ГЕРБ, спряхме проекта. Подписът под докладната за спирането е моят. Ако искахме плащанията да продължат, нямаше да внесем докладна за спирането му. Не вярвам, че нито аз, нито моите колеги, сме подписвали плащания", настоя Добрев пред bTV.

"По време на служебния кабинет също не е имало никакво плащане", декларира и Асен Василев.

Той уточни, че по времето на правителството на Марин Райков няма пусната нито една фактура.
"Такъв документ има от 29 май, когато кабинетът "Орешарски" встъпи длъжност и властта му беше предадена от служебния кабинет", категоричен бе той.

В края на миналата седмица срещу собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който е подизпълнител на "Уорли Парсънс", бе поискана рекордната за страната ни парична гаранция от 1 млн. лева. Обвинения бяха повдигнати и срещу бивши шефове на НЕК и на шефа на "Уорли Парсънс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase