Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Последните двама енергийни министри – Делян Добрев от правителството на ГЕРБ и Асен Василев от служебния кабинет на Марин Райков, са категорични, че не са разпореждали плащания по спрения проект АЕЦ "Белене".

"Докато аз бях министър при управлението на ГЕРБ, спряхме проекта. Подписът под докладната за спирането е моят. Ако искахме плащанията да продължат, нямаше да внесем докладна за спирането му. Не вярвам, че нито аз, нито моите колеги, сме подписвали плащания", настоя Добрев пред bTV.

Още по темата

"По време на служебния кабинет също не е имало никакво плащане", декларира и Асен Василев.

Той уточни, че по времето на правителството на Марин Райков няма пусната нито една фактура.

"Такъв документ има от 29 май, когато кабинетът "Орешарски" встъпи длъжност и властта му беше предадена от служебния кабинет", категоричен бе той.

Думите на Добрев и Василев идват дни, след като от прокуратурата обявиха, че е възможно бивши и настоящият енергиен министър да бъдат привлечени към делото срещу бизнесмена Богомил Манчев, обвинен, че е помогнал на бившия шеф на НЕК Крум Атанасов да присвои държавни пари по проекта АЕЦ "Белене".

"Възможно е в хода на разследването, след съответния анализ, кръгът на обвиняемите да бъде разширен", заяви в петък зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Самият Богомил Манчев пък бе категоричен, че след като МС и НС са взели решение за спиране на проекта, ресорният министър не е издал заповеди към НЕК и БЕХ за прекратяване на договорите.

По думите му решението на МС от 29 март 2012 година по никакъв начин няма отношение към търговските договори.

"Съответният министър не е издал никакъв писмен документ, за да може търговският договор между „Уорли Парсънс“ и НЕК да бъде прекратен", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase