Снимка: архив, Булфото

От ГЕРБ заявяват, че при тяхното управление Министерския съвет и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не са имали търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев.

От партията изпратиха до медиите изявление по случая с Манчев, в което се припомя, че на заседание на Министерски съвет на 28 март 2012 г. правителството на ГЕРБ е взело решение за спиране на проекта "Белене".

Още по темата

Същия ден е бил информиран президентът и ресорната комисия по енергетиката в 41-то Народно събрание. На 29 март парламентът също реши за прекратяване на проекта "Белене".

"Ако проектът "Белене" не беше спрян през март 2012 г., до момента НЕК щеше да е натрупал стотици милиони евро нови задължения по проекта, които дружеството не може да плати", посочват от ГЕРБ.

В изявлението се акцентира, че нито Министерския съвет, нито енергийното министерство имат  търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев.

"Те не са страна по договор, за да имат задължения да го уведомят и решенията на Народното събрание имат задължителен характер за всички физически и юридически лица на територията на България, без затова да бъдат изрично уведомявани от когото и да било", заявяват от ГЕРБ.

От партията посочват още, че консултантски договор с компании, свързани с Богомил Манчев, е сключен от НЕК, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров.

Dnes.bg припомня, че преди часове прокуратурата обвини Богомил Манчев, че е помогнал на бившия шеф на НЕК Крум Атанасов да присвои държавни пари. Наложиха му и парична гаранция от 1 млн. лева, която той обяви, че ще обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase