Богомил Манчев. Снимка: БТА

Собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев ще обжалва наложената му гаранция от 1 млн. лева, а деянието, в което е обвинен, не съществува в правния мир, обяви адвокатът му Менко Менков на специална пресконференция.

Манчев влезе днес в следствието и на излизане обяви, че вече е обвиняем. Офисите на Манчев бяха претърсени при акцията за АЕЦ „Белене“.

Прокуратурата откри, че плащанията по проекта са продължили и след като предишното правителство и парламентът официално спряха проекта.

Обвинението на Манчев е за спомагателство за длъжностно присвояване в размер на 8 млн. лева от бившия изпълнителен директор на НЕК Крум Атанасов.

Като съучастник на Манчев е посочен Събин Събинов от „Уорли Парсънс“.

Още по темата
За това че на неустановено място и дата, в периода 29 март 2012 година до 24 юни 2013, в съучастие като помагач със Събин Събинов, чрез даване на съвети да бъде продължено плащането по договор от 2005 година, въпреки решението на Министерски съвет от 29 март, умишлено улеснил извършването на длъжностно престъпление от Крум Атанасов, изчете част от обвинението си Манчев.

Защитата му ще обжалва паричната гаранция, защото 1 млн. лева е гаранция, която не е налагана в историята на България, а освен това личността на господин Манчев не предполага подобна гаранция, обясни адвокатът му.
Личностна на господин Манчев не предполага взимането на каквато и да било мярка за неотклонение, заяви още Менков Менков.

По негови думи собственикът на „Риск Инженеринг“ досега е оказвал пълно съдействие на разследващите и прокуратурата. Той обясни, че по време на претърсването на офисите му Манчев е бил в чужбина, но веднага се върнал, за да им съдейства.

Не са ме разпитвали въобще. Единственият въпрос, който ми зададоха, беше дали ми е вярно ЕГН-то. Вярно беше, заяви Манчев. Той отново беше категоричен, че обвиненията към него са политически.
На въпрос от кого е инспирирана тази акция срещу него, той отговори: От този, който управлява държавата.

Манчев заподозря, че заради акцията срещу него „Риск Инженеринг“ не може да защити интереса на НЕК в арбитража за АЕЦ „Белене“.

По негови думи някой иска да загуби делото. Манчев обаче отказа да каже кой е този, който иска да загуби арбитража по иска на „Атомстройекспорт“, нито кой е човекът, който управлява държавата. Въпросът не е дали ще изгубим, а колко ще изгубим, заяви още Манчев.

Адвокатът му Менко Менков обясни, че има още много притеснения около обвиненията на клиента му. Защо се бърза с повдигането на това обвинение? Защо не са изяснили това неустановено място и тази неустановена дата? Деянието, в което е обвинен господин Манчев, не съществува в правния мир, заяви той.

По негови думи по официална информация в СГП четирима прокурори са отказали да подпишат обвинението на господин Манчев, като са счели, че никой в този казус не е извършил престъпление. Емил Петров го подписва. Той е брат на небезизвестния следовател Петър Петров. Според Менков има съмнения как документите по делото са стигнали от следователя до наблюдаващия прокурор. Следовател Царева, която отговаря за делото на Манчев, заявила днес пред защитата, че не познава въпросния наблюдаващ прокурор. Не съм го виждала, казала тя.

Менков поясни, че чл. 219 НПК гласи, че към повдигане на обвинение се отива, когато се съберат достатъчно данни и следователят трябва да докладва на наблюдаващия делото прокурор и той да подпише. След като водещата разследването следователка не познава наблюдаващия прокурор, как е станало това подписване, попита Манчев.
Обвинението е юридически напълно несъстоятелно. Събин Събинов и Манчев не могат да улеснят директора на НЕК да извърши такова нещо, каза още адвокатът.

Самият Богомил Манчев днес отново обясни, че след като МС и НС са взели решение за спиране на проекта, ресорният министър не е издал заповеди към НЕК и БЕХ за прекратяване на договорите.

Нито е замразен, нито е спрян, заяви той на въпрос спрян ли е проектът „Белене“. Решението на МС от 29 март 2012 година по никакъв начин няма отношение към търговските договори, каза Манчев.

Затова там пише „Министерски съвет“, а не „ТКЗС“, добави той. Съответният министър не е издал никакъв писмен документ, за да може търговският договор между „Уорли Парсънс“ и НЕК да бъде прекратен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase