Богомил Манчев в Столичното следствие. Снимка: БТА

Бизнесменът Богомил Манчев получи обвинение за подбудителство, след като се яви в Столичното следствие, където беше призован. Според разследващи той е подтикнал директорът на НЕК да извърши длъжностно присвояване, обясни адвокатът на бизнесмена.

Прокуратурата поиска Богомил Манчев да плати 1 млн. лева парична гаранция. Сумата е рекордно висока. Досега най-сериозните претенции на обвинението бяха към бизнесмена Гриша Ганчев, от когото бяха поискани 500 000 лева, но след това бяха намалени на 300 000 лв., заради обвинение в ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система.

Собственикът на „Софарма“ Огнян Донев също беше пуснат срещу 500 000 лв. „парична гаранция“, след като получи обвинения за данъчни измами, пране на пари и подправяне на документи.

Още по темата

След като престоя около половин час в Столичното следствие, Манчев коментира пред журналисти, че "много е важно, всички вие, които имате договор, да не ви приберат, че получавате пари по договора".

Той посочи, че когато някой е взел решение да спре, той трябва да каже на своя подчинен, със заповед.

По думите му ресорният министър не е подписал разпореждане на БЕХ, а от БЕХ не са разписали разпореждане на директора на НЕК.

Адвокатът на Манчев - Менко Менков, определи обвинението като "много странно", защото в него пишело, че на неустановени дата и място, Манчев и директорът на "Уорли Парсънс" са подбудили и подпомогнали директора на НЕК да присвои "някакви пари". По думите на Менков до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигане на обвинение на Манчев. Менков заяви, че прокурорът, който е подписал, е Емил Петров.

Както Dnes.bg вече писа, офисът на енергийния консултант Богомил Манчев беше сред обискираните от прокуратурата, ДАНС и МВР обекти във връзка със строежа на АЕЦ „Белене". 

Директорът на консултантската фирма „Риск инженеринг" е призован в следствието в рамките на разследването, свързано с плащания от НЕК за консултантски услуги след спирането на строителството на АЕЦ „Белене". 

Според Манчев договорите с подизпълнителите са правомерни и продължават да действат, тъй като проектът „Белене" е спрян, но не и консервиран.

Той коментира още, че акцията на МВР и ДАНС има политически привкус и зад нея прозират частни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase