Снимка: архив, Булфото

32 917 237 лева струват полетите на властта с правителствения Авиоотряд 28 и машините на Министерство на отбраната за периода август 2009 – март 2013 година. Това стана ясно от доклада на временната комисия за разследване на всички факти и обстоятелства при ползването на Авиоотряд 28 и въздухоплавателните средства на МО. 

Днес беше последното заседание на комисията, на която беше приет и докладът. Той ще бъде изпратен и до главния прокурор, за да се установи дали има данни за престъпления. На днешното заседание стана ясно, че Сметната палата също работи по одит на Авиоотряд 28, но той не е завършен.

По думите на Лаков палатата е открила ужасяващи факти, които обаче не са могли да бъдат включени в доклада на комисията, защото Сметната палата още не е завършила окончателно одита си.

Сега започнаха да правят одит за финансовото управление и по-конкретно за полетите извън член 3 на устройствения правилник, заяви членът на комисията Маргарита Николова. 

Още по темата
Член трети от устройствения правилник на правителствения авиоотряд регламентира как се ползват услугите на Авиоотряд 28. Комисията откри, че звеното е извършило 69 полета, които са описани като търговски. По думите на Николова констатациите на Сметната палата гласят, че полетите извън член 3 не са законни. 

Комисията си свърши работата, отсече Йордан Цонев от ДПС. Той обясни, че оттук нататък членовете й могат само да се надяват, че следствието и прокуратурата ще си свършат работата и ще установят всичко, които вълнува българското общество.

Лаков обаче изрази съжаление, че все пак комисията не е успяла да установи всички лица, които са били на борда на полетите. Съжалявам, че не можахме да стигнем до пълния списък на имената на тези, които се летели на крилете на властта, заяви Лаков. 

Не можахме да получим пълни списъци, защото всички институции, към които се обърнахме, казаха, че нямат право да ги съхраняват или не ги съхраняват, или евентуално са дадени на прокуратурата, каза той. 

Комисията днес отново затвърди констатациите си, че бившият премиер Бойко Борисов най-често е ползвал „авиотакситата“. Той има 267 полета. 

1810 пъти е летяла властта за периода, които комисията разследва. В това се включва бившият Министерски съвет, бившият председател на НС Цецка Цачева, както и двама президенти – Георги Първанов и Росен Плевнелиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase