Бившият премиер Борисов с Мирослав Найденов. Снимка: архив, Impact Press Group

В полетите, в които съм придружавал премиера Бойко Борисов, фолкпевици и странични лица не съм виждал.
Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който заедно с ексдепутата  от ГЕРБ Емил Димитров бяха препитани на заседанието на временната парламентарна анкетна комисия за разследването на полетите на властта с Авиоотряд 28 през периода 2009-2013 г.

Повод за поканата към двамата е участието им в някои от полетите.

Председателят на комисията Венцислав Лаков припомни, че Найденов е бил начело на делегация до Прищина, летяла с военен самолет „Спартан“ на 17.08.2011 година. На борда тогава е имало 27 души.

Найденов обясни, че пътуването е било с цел доставка на хуманитарна помощ, поискана от вицепремиера на Косово. В Прищина Мирослав Найденов се срещнал с премиера Хашим Тачи, а с него пътували бизнесмени, които участвали във форум там.

Целият полет е платен от бизнесмените, уточни Найденов. Лаков обаче веднага контрира, че е нарушена заповед 241 на военния министър за това кой може да лети с машини на ВВС.

Не сме возили теле. За телето Бойка гарантирам, че не се е возило на този полет, коментира Мирослав Найденов. Телето Бойка беше подарено на тогавашния министър-председател от млекопроизводител по време на негова визита в Ломско.

Оказа се, че на борда обаче е бил еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош.

Бившият министър призна, че при посещения за откриване на инфраструктурни обекти заедно с експрeмиера Бойко Борисов често са отсядали в ловни стопанства от съображения за сигурност, а не за да ловуват.  Такива били полетите до Паламара и Воден. Найденов коментира, че тези пътувания се осъществявали главно през уикендите.

Найденов разкри и как са се придвижвали делегациите, след като кацнат. Оказа се, че Борисов е изпращал кортежа си и министрите от кабинета му се качвали в неговата кола, която нерядко карал самият експремиер. Той умее да шофира, той е много добър шофьор. Не е правел опит да управлява вертолета или самолета, обясни още Найденов.

Министър-председателят се качва на борда с четирима служители на НСО и един лекар, обясни още Найденов.

Комисията се върна и на прословутия полет на „Бистришките тигри“, в който играе Бойко Борисов, и „Чавдар Етрополе“. Той пък е собственост на Емил Димитров.

Полетът е платен от футболен клуб „Чавдар Етрополе“, заяви Димитров. За въпросния мач във Варна футболистите бяха извозени с Авиоотряд 28.

Дали е целесъобразен и законен не мога да говоря, но поне финансово не е ощетил нито държавата, нито бюджета, заяви бившият депутат.

За заседанието на комисията Мирослав Найденов пристигна с охрана. Той още се ползва с такава като свидетел. Заседанието започна трудно, тъй като комисията едва събра кворум. Оказа се, че част от членовете на комисията от ДПС – Рамадан Аталай и Йордан Цонев, попаднали в задръстване.

Благодаря, че проектът БАСТА не „отбасти“ комисията, обърна се председателят на комисията Венцислав Лаков от „Атака“ към Найденов и Димитров. Той не пропусна да напомни, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не уважи поканата на комисията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase