Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

Всъщност ГЕРБ искат ли правителството да падне, попита риторично лидерът на БСП Сергей Станишев след проваления дебат по вота на недоверие срещу кабинета заради липсата на кворум в парламента.

Според лидера на левицата ГЕРБ са провалили днешното заседание на Народното събрание.

По думите на Станишев днешното поведение на лидера на опозицията Бойко Борисов и партията му показва как се е управлявала цялата държава по време на правителството на ГЕРБ. Той обясни, че тогава всичко е зависело само от Борисов и неговата воля.

Лидерът на левицата се спря подробно на факта, че опозицията дълго време се е чудела какъв вот да внесе, а Борисов обяснявал, че това е демократичният начин да бъде свалено едно правителство и да има предсрочни избори.  Поведението им става комично, противоречиво и несериозно, отсече Станишев. 

Според лидера на левицата ГЕРБ са разбрали, че мандатоносителите имат сериозни аргументи. 

Соцлидерът оприличи поведението на ГЕРБ на поведението на един джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, кани я на вечеря, накрая тя се съгласява и той не отива на вечерята.

Защо? Всеки може да гради свои хипотези – дали има свои притеснения откъм представяне, дали нещо друго, заяви още Станишев. По негови думи ако и утре ГЕРБ не се регистрират, това на практика показва, че те оттеглят на практика вота. Те не могат да се държат като парламентарна сила, заяви още Станишев.

Още по темата
По негови думи единственото, което умеят, е силоващината, но това няма да се завърне.

Няма никакъв проблем да се сблъскаме в сериозни дебати с Бойко Борисов и с ГЕРБ. Нямаме притеснения и от гласуването, заяви още Станишев. Аз лично съм убеден, че много от депутатите от ГЕРБ не одобряват това решение, смята още той.

По думите на Станишев „Атака“ не иска предсрочни избори, не иска ГЕРБ да се върне на власт, но не подкрепят правителството. 

Повече от ясно беше, че БСП и ДПС не могат да направят кворум. Днешното действие на ГЕРБ увеличава политическата цена на „Атака“. Ние този вот искаме да се проведе независимо дали „Атака“ е в залата, заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Петър Курумбашев. Според него има три партии, които ясно са изразили своята позиция за правителството и именно те трябва да проведат разискванията. 

Кой има интерес да се вдига политическата цена на „Атака“? Днес ГЕРБ показа, че те имат интерес, заяви още Курумбашев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe