Сергей Станишев Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се видя победител от пропадането на заседанието на парламента, на което трябваше да се проведат дебатите по внесения от неговата партия вот на недоверие срещу правителството, но и социалистите отчетоха това в своя полза.

„Те самите разбраха, че са сгрешили с темата на вота, с неговото внасяне, и си спестяват по този начин резила и боя, който щяха да ядат в дебатите. Иначе това е злоупотреба с право и ако утре не се регистрират, вотът отпада и изпадат в доста нелепо положение”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Председателят на парламента Михаил Миков предупреди, че ако и утре депутатите от ГЕРБ не се регистрират и поради липса на кворум пропадне отново заседанието на Народното събрание, дебати по вота няма да има.

„В Конституцията е записано, че тази форма, най-тежката форма, се реализира от 3 до 7 дни след внасянето. Утре изтича седмият ден. Ако утре ГЕРБ провали отново заседанието, очевидно те не искат да се разгледа вотът”, коментира той.

Още по темата
Шефът на парламент Михаил Миков обяви, че това е прецедент и досега не е имало друг такъв случай, при който партията, която е поискала вот на недоверие, да провали дебатите по него.

„Не е имало друг път такова нещо, никой не си е позволявал досега такова поведение”, заяви председателят на парламента.

Според него твърдението на ГЕРБ, че очевидно правителството е зависимо от „Атака”, е просто оправдание. „Днес се видя, че ГЕРБ не искат да се дискутира вотът, така както е внесен по тази тема. Очевидно те са разбрали, че са сгрешили, и така деликатно се измъкват от ситуацията”, отбеляза Миков.

Според депутата от БСП Георги Кадиев нито едно министерство, което е работило по-малко от сто дни, не може да направи кой знае какво.

„Сигурен съм, че можеха да измислят нещо друго, но вот за по-малко от 6 месеца не е основателен”, коментира той.

Кадиев призна, че икономиката е най-големият проблем на държавата, както и създаването на работни места. „Това е най- важното. Всичко друго е такава загуба на време, конфронтация, подмятания”, добави социалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase