Снимка: архив, Булфото

БДЖ няма да фалира, убеден е изпълнителният директор на дружеството Християн Кръстев.

Пред БНТ той обяви, че са възобновени преговорите с кредиторите на железниците.

"Няма как да бъдат отписани тези задължения към кредиторите, трябва да бъдат платени – със собствени средства и с помощ от държавата", настоя той.

Още по темата

Кръстев обясни, че до края на този месец кредиторите ще дойдат у нас, където ще продължат разговорите за разсрочване на задълженията, тяхното преподписване и изплащане.

"Дълговете на дружеството към момента възлизат на 498 милиона лева. Срокът за разсроченото им плащане сега е 10 години, като за последните три те не са изплащани", поясни той.

Директорът на холдинга потвърди, че решението на Комисията по приватизация е, че за момента се спира приватизацията на БДЖ "Товарни превози".

"Приватизацията, която вървеше, щеше да бъде несериозна и това дружество щеше да бъде продадено за много малко пари. То разполага с активи за 320 милиона, а реално щеше да бъде продадено за около 100 милиона, което не устройва нито кредиторите, нито държавата", пресметна шефът на държавната ни железница.

Християн Кръстев обясни, че са оценени ненужните активи на компанията и предсрочно ще бъдат продадени такива за около 40 милиона лева.

До края на декември пък се очаква да бъде приключено изграждането на електронната система за билетоиздаване.

По думите му повечето вагони са стари, но това не означава, че те не стават за експлоатация.

"Просто вагоните не са поддържани добре. Направили сме нова организация и се надявам в рамките на 6-8 месеца да почистим влаковете, като по този начин вдигнем качеството на услугите", коментира още Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase