Снимка: архив, Булфото

БДЖ трудно ще излезе на печалба в края на годината, заяви директорът на компанията Християн Кръстев.
Както Dnes.bg писа, според министъра на транспорта Данаил Папазов дружеството има доста добри финансови резултати и за 2013 г. може дори да бъде изведено на печалба.

По думите на Папазов, ако през май железниците са били на загуба от 25 млн. лева, сега тя е намаляла наполовина. Министърът смята, че отсега нататък железопътният превозвач трябва да се субсидира само срещу конкретни резултати.

Кръстев съобщи, че се водят преговори с кредиторите за разсрочване на задълженията на БДЖ. По думите му има сближаване на страните и може би до няколко седмици ще бъде подписан договор за разсрочване на кредитите. Министърът беше категоричен, че няма сценарий за фалиране на БДЖ и никой, включително кредиторите, не работи в тази посока.

От 15 септември ще има нов график на движение на влаковете, който се очаква да реши проблема с големите закъснения и липсата на връзка между отделните влакови линии. Предвижда се възстановяване на спрени влакове, увеличаване на съставите и свързване на големите гари с малките линии.

Кръстев увери, че няма да има съкращения на служители, но на мястото на тези, които се пенсионират, няма да бъдат назначавани нови хора.

Според Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ, все още не е отминала опасността от обявяване на фалит на БДЖ.

По думите му въпросът е да се получи разсрочване на задълженията на превозвача от кредиторите и да се намерят средства за погасяване поне на част от тях. Бунев каза още, че в момента БДЖ превозва най-малко товари в цялата си история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase