Димитър Главчев, Теменужка Петкова и Делян Добрев. Снимка: ГЕРБ

БСП стреля последния си патрон по темата за АЕЦ "Белене", настоя депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в коментар на заявките на лидера на столетницата да подновят проекта за втора атомна централа.

"По наше мнение в момента, на тази знаменателна дата, неслучайно лидерът на БСП отново набляга на тази тема. Това е с цел да бъде изстрелян последният патрон, за да се защитава правителство, което не защитава само себе си със своите действия", категоричен бе той.

Според депутата на всички е ясно, че няма как този проект да бъде осъществен с държавни пари, защото се е наложила актуализация на бюджета заради социалния пакет на правителството.

Още по темата
По думите му темата за "Белене" се вади сега, за да се прикрие фактът, че кабинетът не върши нищо, както и фактът, че правителството няма позиция за кризата в Сирия.

Бившият енергиен министър Делян Добрев пък категорично отхвърли твърдението на Станишев, че консултантът HSBC е работил с неправилни данни за втората атомна централа.

"Това е обида към авторитета на HSBC", каза настоящият депутат от ГЕРБ, който нарече твърдението, че консултантите не са си свършили работата, "арогантно".

"Тезата, че са работили с невярна изходна информация, е доста излагаща", каза още той.

По-рано днес лидерът на левицата обяви пред bTV, че консултантът е работил с данни, според които оборудването на централата е със срок на годност 20 години, а то действително е 40 години.

Бившият министър върна лентата и към референдума за бъдещето на "Белене" през януари и попита защо левицата е агитирала за строителството на централата при положение, че не е била сигурна в изгодността на сделката.

Според Добрев обаче да обещаеш проект за 20 млн. лева при положение, че нямаш 40 млн. лева за социалния пакет, е все едно да нямаш 40 лева за лекарство, но да смяташ, че можеш да реализираш проект за 20 000 лева.

Той отново подробно обясни, че проектът за втората атомна централа е неизгоден, защото токът, който ще произвежда АЕЦ "Белене", ще бъде по-скъп от този от АЕЦ "Козлодуй", мощностите са големи и надхвърлят многократно потреблението, освен това страната ни просто не може да си позволи участие. Според него евентуално изграждане на "Белене" може да стане само с външни заеми или със 100% скок в цената на тока.

Делян Добрев категорично отхвърли твърденията, че е разрешавал плащания след прекратяването на проекта, след като през миналата седмица Мария Капон от ЕНП и Иван Иванов от ДСБ обявиха, че плащания по "Белене" е имало и по време на правителството на ГЕРБ и на служебния кабинет.

"По времето, когато аз бях министър, не съм разрешавал плащания. Има прокуратура, която ще установи всички факти", заключи той.

Теменужка Петкова, която беше уволнена от Държавната финансова инспекция, също беше на брифинга на ГЕРБ, вероятно заради това, че Станишев разкритикува работата на инспекцията по проекта "Белене" и обясни, че тя не разбира от ядрена енергетика.

"Наистина аз нямам претенции да разбирам от ядрена енергетика. Но имам претенции кой и как трябва да брани разходването на публичните финанси. Това са вашите и нашите пари, това са парите на данъкоплатците. Аз заставам зад всяка една дума на докладите на моите колеги", каза Петкова.

Тя обясни, че са направени 6 проверки по проекта за втора атомна централа и всичките доклади са преминали "изключително професионално сито".

По думите на бившата шефка на държавната финансова инспекция всички нападки към работата на агенцията са заради резултатите от инспекциите. Още при освобождаването на Петкова от поста, в началото на мандата на кабинета, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управляващите в чистка.

Тя припомни, че са открити драстични нарушения на Закона за обществени поръчки.

Теменужка Петкова обяви, че договор с "Атомстройекспорт" не е сключен, а никъде не фигурира финалната цена на проекта за "Белене". С компанията обаче са сключени няколко споразумения, с които на "Атомстройекспорт" са възложени поръчки за милиони, настоя тя.

По нейни думи въпросният кредит за 250 млн. лева е изтеглен за общи фирмени разходи на НЕК, като 40 млн. лева са отишли за проекта "Цанков камък". "Аз съм експерт и винаги ще остана такъв", заяви тя.

Делян Добрев отново се включи, за да коментира темата за намалението на тока. В последните дни се появиха твърдения, че въпреки падането на цената на тока то не се отразява на сметките на потребителите.

Вчера пък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че ЕРП-тата трябва да обяснят защо се получава така.

Днес обаче Добрев отново прогнозира скок на цената на електроенергията. По думите му управляващите се опитват да внушат, че са наследили енергетиката в тежко състояние от предното правителство, за да оправдаят сегашните си несгоди.

"Намалението не се чувства от хората. За съжаление обаче то води до изключително тежки резултати за НЕК", заяви Добрев. По негови думи в момента в НЕК има недостиг на 350 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase