Снимка: Булфото, архив

След като и вчера лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че проектът за АЕЦ „Белене” не е затворена страница, депутатите от ДПС Рамадан Аталай и от ГЕРБ Делян Добрев защитиха различни гледни точки пред БНР.

„Ще има още един анализ за този проект и ако този проект е пазарен ще се осъществи. Така беше отговорът на премиера,” настоя Аталай.

„Този проект е 20 млрд. и на всички е ясно, че българската държава не може да си го позволи още по-малко тази пролет. Ясно е на всички български граждани, че ние нямаме нужда от тази мощност, защото тази пролет бяхме свидетели на свръхпроизводство. Моето мнение е, че каквото и да прави това правителство "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново ще бъдат направени плащания. Аз не съм разрешавал плащания по "Белене", заяви Добрев.

Още по темата

Относно енергейната стратегия, която правителството ще подготви, Аталай обясни, че настоящата, която беше приета от предишното правителство, е остаряла.

„Това не доказва, че всички стратегии, които са направени преди това, са без определена визия за развитието на икономиката и съответното крайно енергопотребление на страната в зависимост от икономиката, в зависимост от населението, какво количество енергия е необходимо за България”, добави той.

Според него обаче всичко трябва да се анализира от енергийните специалисти, от икономистите.

„На мен лично ми беше необходимо дълго време, за да прозра и да разбера, че всяка стратегия, която беше направена от предипните управляващи и от сегашните, е направена на коляно, заяви той.

Необходимо е широко експертно и политическо участие за изготвянето на енергийната стратегия, защото ние политиците, заедно с експертите трябва да дадем визията за развитието на държавата от гледна точка на енергопотреблението, изхождайки от първичните ресурси, с които разполага държавата, заяви Аталай.

Бившият енергийен министър Делян Добрев обясни, че стратегията сама по себе си няма да реши проблемите в сектора.

„Проблемите в сектора не са от управлението на ГЕРБ, а от преди това със започването на мащабни проекти, които нашата държава не може да понесе”, каза той.

От своя страна Аталай предложи да се направи стратегия, за която екперите да обяснят дали е небходимо да се строят нови мощности или ако остане същото ниво на енергопотреблението кои мощности трябва да се закрият и какво да се направи с ВЕИ-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase