Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

Като чисто политически определи протестите срещу правителство лидерът на БСП Сергей Станишев. Той участва в десетия юбилеен национален събор на приятелите на Русия на язовир „Копринка“ край Казанлък. От словото му стана ясно, че управляващите не са се отказали от проекта АЕЦ "Белене". На събора, организиран от Национално движение "Русофили", дойдоха хиляди хора от всички краища на България - работили и учили в Русия, предаде БНТ.

Икономически акцент в българо-руските отношения постави лидерът на БСП Сергей Станишев. "Южен поток" и АЕЦ „Белене“ са важни за България проекти, които управляващите ще развиват въпреки опитите да бъдат очернени от политическите им опоненти, стана ясно от словото на Станишев. Той даде за пример газопровода „Южен поток“, който по думите му носи работни места, милиарди левове инвестиции и поставя България на европейската карта.

„Говоря и за „Белене“. За нас този въпрос не е приключил, защото съм убеден, че този проект е икономически изгоден за България“, подчерта Станишев. Той допълни, че "Белене" дава възможности за технологично развитие и за запазване на ядрената енергетика и ядрения статус на България през следващите десетилетия.

По повод протестите лидерът на БСП коментира, че кабинетът Орешарски се старае да чува различни мнения и да понася критики, за да реализира промяната, за която е избран. Според Станишев след първоначалната спонтанна вълна протестите вече са чисто политически.

„Много силен политически и икономически елемент в организацията е налице, но на 4 септември маските вече окончателно паднаха с действията на ГЕРБ, защото дотогава техните представители, които бяха организирани и присъстваха на протести, но го правиха свенливо и маскирано, сега го направиха открито и нещата си застават на места", заяви Станишев.

Станишев коментира и обявения за 22-ри септември протест с думите, че нещо, което се прави напук и на инат, никога не е продуктивно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase