Росен Плевнелиев Снимка: БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев налага частично вето на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

Президентът отговори и на атаките срещу него, като заяви, че се води кампания за очерняне, за делегитимиране на държавния глава. Ще понеса всичко в името на хората, отсече той.

Плевнелиев уточни, че не е против вземането на дълг.  Но съм против, ако този дълг се използва само за финансиране на текущи разходи, каза президентът, според когото парите трябва да се използват за политики за растеж и заетост.

Oще по темата
Финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план, предупреди президентът. Плевнелиев подкрепи социалния пакет, заложен в актуализацията, включително повишаването на месечната помощ за деца с увреждания, като посочи, че то е малко и може да бъде по-високо.

Държавният глава обаче беше категоричен, че не приема „аргументите и опитите, да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално и социално положение“.

„Искаме да знаем повече за всички разходи и за предвидения нов дълг“, беше категоричен той. Държавният глава каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа на заетостта и конкурентоспособността. Плевнелиев е категоричен, че не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката – за да живеем по-добре.

Държавният глава подкрепи и заявеното от кабинета, че държавата трябва да се разплаща навреме с бизнеса. Според него обаче законът не отговаря с кой бизнес точно ще се разплати тя. Надявам се Народното събрание да запише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса, посочи той.

Плевнелиев смята, че когато разходите се посочат в конкретните пера, ще бъде много по-добре от гледна точка на прозрачността.

Президентът счита изменението на приходната част за преждевременно и неамбициозно, тъй като на практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации.

По време на политическите консултации за съставяне на правителството обърнах внимание на партиите, които заявиха готовност да управляват, че са поели конкретни ангажименти към своите избиратели, и това не са празни приказки, които удобно забравяме веднага след сформиране на правителството, заяви държавният глава.

Според него, ако се погледнат предизборно приетите от управляващите ангажименти за борба със сивата икономика, с контрабандата, за повече приходи, всъщност в тази актуализация констатираме точно обратното.

Нещо повече, „Митническата администрация”, Националната агенция за приходи вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец.

Очаквам правителството да положи необходимите усилия и да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи, отсече той.

Президентът заяви, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента, и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре.

Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре, посочи Плевнелиев.

Според него най-ярката липса е по отношение на задълженията на общините, за които няма  нито дума нито в мотивите, нито в разясненията, които  управляващите дават.

Президентът каза, че връщането на текстовете за бюджета за ново разглеждане от парламента не е прецедент и това вече е направил в миналото президентът Желю Желев.

Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи и позиция, може да добави стойност, и да си замълчи. Вярвам, че най-добронамерено се опитвам да помогна, беше категоричен той.

*Информацията е актуализирана в 15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

378

Божко

преди 10 години

Росен КОСТЕНБРОДСКИ

377

MIMIK

преди 10 години

bravo na prezidenta.Spria ograbvaneto na milioni ot axmet dogan

376

nina

преди 10 години

Спомня ли си някой кога Плевнелиев започна да "жили" правителство и парламент? - когато в публичното пространство се появи информация за участието му в офшорки. И реакцията му показва, че в слуховете има нещо вярно!

fallback