Министър Чобанов. Снимка: Булфото

Финансовият министър Петър Чобанов е запознал президентът Росен Плевнелиев с аргументите за правителственото решение - бюджетът да бъде актуализиран.

Срещата в президентството е продължила два часа. По думите на министър Чобанов президентът е казал, че има нагласата да наложи някакъв тип вето върху актуализацията.

Още по темата

"Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението. Той вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение", каза министърът.

Според Чобанов държавният глава има право по Конституция да налага вето, но по думите му това вето ще е пресилено, защото текствоте в актуализацията са изрядни и изчистени.

"Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика", каза той.

На въпрос след тази среща по-скоро песимист или оптимист е, Чобанов сподели: "Просто срещата беше достатъчна, така че двете страни да си изложат ясно аргументите и оттам нататък той каза, че продължава да мисли. Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете, не знам може да са дошли вече от Народното събрание, когато получи конкретните текстове, когато прецени дали това, което иска да направи като вето е приложимо и какво ще е влиянието му върху бюджета. Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма".

Финансовият министър смята още, че евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase