Президентът и финансовият министър на среща за актуализацията на бюджета. Снимка: БТА

Актуализацията не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, заявяват в становище от финансовото министерство.

Ако бъде наложено вето на актуализацията на бюджета, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса се пренася към президентската институция, предупреждават от ведомството.

Президентът Росен Плевнелиев заяви вчера след среща с финансовия министър Петър Чобанов, че до два дни ще се произнесе по евентуално вето на Закона за бюджета. От финансовото министерство предупреждават, че ако редакцията на основния финансов закон се забави или отмени, това ще затрудни сериозно бюджетния процес и че намесата би направила невъзможна за изпълнение правителствената програма.

Още по темата

От ведомството изтъкват, че преодоляването на евентуалното вето може да се очаква през септември и така актуализираният бюджет ще влезе в сила най-рано през октомври. В случай, че не бъдат одобрени предвидените допълнителни средства в размер на 40 млн. лв., ще се постави под риск изпълнението на бюджета на социалното министерство за 2013 г. и разплащането на социалните помощи до края на годината.

Неприемането на актуализацията ще замрази плановете за увеличение от 1 август на месечната добавка за отглеждане на дете с трайни увреждания. Сумата в момента е 189 лв., искането на правителството е да се увеличи до 217 лв. По този начин ще се попречи на 22 000 деца и техните семейства да получат увеличение от 28 лв. на месец.

От ведомството на Петър Чобанов изтъкват още, че работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, орязани в Бюджет 2013 г. с 40 млн. лв. Безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост.

Освен това държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса и да разплати просрочени задължения. Възможно е да се повтори ситуацията от 2009 г., когато държавата не разплати задължения към фирмите в големи размери и срещу страната беше открита процедура за прекомерен бюджетен дефицит, предупреждават от финансовото министерство.

Блокирането на бюджетната процедура за 2014 г. е друг от аргументите на експертите във ведомството срещу президентското вето. Те предупреждават още, че няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което в началото на мандата беше в размер на 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви.
В позицията се прогнозира, че през първите месеци на 2014 г. ще възникнат ликвидни затруднения, свързани с погасявания по дълга в размер на около 450 млн. лв. и авансовите плащания по директните плащания в размер на над 1 млрд. лв.

Ако не бъде увеличен лимитът за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лв., рискуваме в края на годината равнището на фискалния резерв да бъде под регламентираното в Бюджет 2013 ниво от 4,5 млрд. лв., посочват още от Министерството на финансите.

Евентуално вето ще лиши правителството от възможност за използване на инструменти за дългово финансиране на бюджета и това може да доведе до критични нива на фискалния резерв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase