Президентът обмисля вето върху ремонта на Бюджет 2013. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев има готовност да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет.

В интервю за bTV държавният глава посочи, че е готов да използва конституционните си правомощия, защото все още има много въпроси, които остават без отговор.

"Надявам се да има промяна - ако не, ще консолидирам позицията си", посочи Плевнелиев, който уточни, че все пак ще изчака дебатите в парламента преди да вземе окончателната си позиция дали да наложи вето.

"Това е може би най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено", аргументира се държавният глава.

Още по темата

Както е известно по-рано днес депутатите от бюджетната парламентарна комисия приеха на второ четене промените в Закона за държавния бюджет. Очаква се редакцията на основния финансов закон за тази година да бъде разгледана на второ четене в пленарна зала тази седмица.

С актуализацията правителството се опитва да предотврати рецесия и да задвижи икономиката, заяви финансовият министър Петър Чобанов след края на заседанието.

Финансист №1 изрази надежда, че изложените аргументи за актуализацията на бюджета ще помогнат на президента Росен Плевнелиев да вземе "обосновано решение" за промените.

"Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция", каза Чобанов, попитан след заседанието за реакцията на кабинета, ако държавният глава наложи вето на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase