Петър Чобанов. Снимка: Булфото

Депутатите от бюджетната парламентарна комисия приеха на второ четене промените в Закона за държавния бюджет. Очаква се редакцията на основния финансов закон за тази година да бъде разгледана на второ четене в пленарна зала тази седмица.

С актуализацията правителството се опитва да предотврати рецесия и да задвижи икономиката, заяви финансовият министър Петър Чобанов след края на заседанието.

„Дали ще има рецесия до края на годината зависи както от вътрешната, така и от външната среда, но точно това се опитваме да предотвратим, като разплатим дължимото на бизнеса, като връщаме навреме ДДС“, заяви Чобанов.

Финансовият министър, който присъства с двете си заместничките на заседанието, заяви, че с всяко предложение за разходи става все по-ясно, че много сектори и политики са недофинансирани. Социалната чувствителност на правителството е налице и се доказва в нашите действия, изтъкна той.

Още по темата
Чобанов каза още, че до момента има 380 млн. лева повече приходи в бюджета при планирани 1.8 млрд. лева до края на годината.

Правителството на ГЕРБ като новоемитиран дълг през предходни години е вземало от порядъка на 2.3-2.5 млрд. лева, много повече от 1 млрд. лева, заяви Чобанов. Той изрази надежда, че изложените аргументи за актуализацията на бюджета ще помогнат на президента Росен Плевнелиев да вземе „обосновано решение“ за промените.

„Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция“, каза Чобанов, попитан за реакцията на кабинета, ако държавният глава наложи вето на промените.

От ГЕРБ отново призоваха за по-добра събираемост на приходите в бюджета. Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова защити действията на правителството, като заяви, че са предприети всички възможни законови действия за повишаване на събираемостта.

Разчитаме, че тези мерки ще доведат до положителен ефект и неизпълнението на бюджета може да бъде сведено до това, което планираме към момента, а именно 555 млн. лева, каза и финансовият министър Петър Чобанов.

С актуализацията на бюджета приходната част на Бюджет 2013 става 18 196 217 500 лева. Заложената разходна част е 19 492 248 100 лева, включително вноската в общия бюджет на Европейския съюз в размер на 908 214 800 лева.

Болшинството предложения между първо и второ четене отпаднаха с масово гласуване с „въздържал се“ на депутатите от комисията. Освен тези на ГЕРБ сред тях имаше и на БСП. Депутатите от партията на Бойко Борисов всъщност бяха единствената опозиция при обсъжданията, но не гласуваха, защото не участват в комисиите.

Народните представители от бюджетната парламентарна комисия приеха предложението на Корнелия Нинова и Георги Гьоков. Нинова изтъкна, че присъства на заседанието на комисията, на която не е член заради социалния пакет и предложи увеличаване на размера на месечната финансова помощ за отглеждане на деца с увреждания от 189 на 217 лева от 1 август. За увеличението до края на годината са необходими 3 млн. лева, а за догодина – 7.4 млн. лева. Промяната ще засегне 22 000 деца.

Между първо и второ четене Ваня Добрева и Милко Багдасаров от левицата предложиха 2 млн. лева от бюджета на МОН да бъдат насочени към БАН, но това не се прие. Добрева изтъкна и необходимостта от средства за библиотеката на Софийския университет и за отбелязването на 125-годишнина от основаването на университета.

Не се прие и предложението на Десислава Атанасова и Даниела Дариткова от ГЕРБ за изграждане на национална педиатрична болница, за което са необходими 30 млн. лева.
Отпадна и предложението на Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски. Павлова заяви, че не предлагат нови разходи, а приоритизиране на тези, които са разчетени от управляващите. Тя настоя за 12 млн. лева, с които да се обезпечи разработване на общи устройствени планове на всички общини и създаването на кадастрални карти за населените места в черноморските общини.

От ГЕРБ предложиха социален пакет от 150 млн. лв. в актуализацията на бюджета, който също не бе одобрен. Депутатът и бивш социален министър Тотю Младенов изтъкна, че това е един вид фонд солидарност, „който ние ще отделим от нашите данъци за хората, които са най-уязвими“.

В пакета се включват 40 млн. лв. за обезпечаване на социални плащания. 85.6 млн. лв. се предвиждат за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци. Над 24 млн. лева са предвидени за активни мерки на пазара на труда.

Заложените приходите са изпълними и преизпълними, проблемът е в митниците, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Стефанов, който напомни, че от доста време те са без ръководство. 

Стефанов, който е бивш директор на Националната агенция за приходи, изрази удовлетворение, че там радикални смени не е имало и в НАП са останали да работят професионалисти.

Депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев пък предупреди, че всяко предложение за увеличаване на разходната част с големи суми е неразумно и има риск да се наложи втора актуализация на бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase