Снимка: БГНЕС

"Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта.

Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация". Това каза президентът Румен Радев във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна.

Още по темата
Държавният глава ще обяви кога ще връчи първия мандат след края на консултациите, което е днес. В 11,00 часа Радев ще се срещне с "Има такъв народ", а в 13,00 часа - с "Величие".

Президентът коментира и поредицата от провокативни изказвания от новата власт в Република Северна Македония, насочени срещу България.

"Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите българин и българско в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, поетите от РСМ международни ангажименти и най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната.

Затова очаквам незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции, за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно, Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза още президентът.                                                                                                                                                    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase