Петър Чобанов Снимка: БТА

Актуализацията на Бюджет 2013 е наложителна заради лошото планиране и негативни тенденции в икономиката, настоя финансовият министър Петър Чобанов при разглеждане на редакцията на основния финансов закон на второ четене в бюджетната комисия. Тази теза застъпи и председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС. От ГЕРБ отново заявиха, че не са убедени в наложителността й.

Петър Чобанов заяви, че към полугодието при планирано нарастване на данъчните приходи с 8.4% спрямо 2012 г. реализираното до момента е само 3.6%. При ДДС например при прогноза за увеличение с 11%, ръстът на приходите от налога е 6.4%.

Тенденцията се задълбочава и поради негативното развитие на икономиката, изтъкна той. Финансовият министър предупреди, че не само няма да спестим от вноската си в ЕС, но може да се наложи дори да довнасяме пари поради бюджетната ситуация в ЕС.

Чобанов заяви, че първоначалният списък с искания за повече разходи от министерства и ведомства е достигал 900 млн. лева, по-реалистичните са сведени до 500 млн. лева, но и те нямат да бъдат удовлетворени. Спрели сме се на числото 160 млн. лева, каза той.

Данните за изпълнението към средата на годината потвърждават до голяма степен неизпълнението на приходите. Философията на актуализацията е да разплатим задълженията към бизнеса, напомни финансовият министър. По думите му актуализацията на бюджета не трябва да се разглежда отделно от всички мерки, които ще бъдат представени тази седмица с правителствената програма. 

Тезата на ГЕРБ защити депутатът и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов. Не можахме да бъдем убедени, че предложената актуализация е безалтернативна, заяви Горанов.  По думите му липсват доказателства, че се налага приходите да бъдат коригирани в такъв размер. Най-трудният път за един финансов министър е удържане на разходната част. Не приемаме тезата „видите ли, министерствата искат“. Задачата на финансовия министър е да намери баланс между техните искания и бюджетната рамка, посочи Горанов. Той беше категоричен, че ако има воля, правителството може да се вмести в разчетения дефицит.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев се опита да убеди ГЕРБ в наложителността на актуализацията и заяви, че в основата на философията й стоят три неща.

Данните за изпълнението на приходите към полугодието са тревожни, заяви и Цонев.  По думите му потреблението не само че не се увеличава, а се свива. След първото тримесечие, след което имаме 0.4% ръст, вероятността да влезем в рецесия е много голяма, изтъкна председателят на бюджетната парламентарна комисия и добави: „Искаме да поддържаме по-висок фискален резерв, в това число са някои от мерките, включително и с дълговата операция“.

Цонев заяви, че ниският дефицит не може да е самоцел, и последните четири години са доказали, че тази политика е прокризисна. Все пак председателят на бюджетната комисия посочи, че той не трябва да надхвърля 3% и в този смисъл с предложението за дефицит от 2% от БВП в края на годината сме далеч от гръцки сценарий.

От ГЕРБ обаче смятат, че има доста какво да се направи до края на годината за подобряване на събираемостта и предлагат минимално намаление на приходите с около 3 млн. лева. 

Горанов се противопостави и на допълнително „раздуване“ на най-големите бюджети след социалния – тези на системите за сигурност. Той изтъкна, че са необходими повече усилия за по-добро управление на приходите на ВМА и МВР.

Финансовият министър Петър Чобанов обаче заяви, че в системата на МВР недостигът е за над 90 млн. лева. Така че няма да удовлетворим потребностите, които има тази система, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase