Евродепутати от ЕНП разкритикуваха становище на Вигенин. Снимка: архив, Reuters

Евродепутатите Елмар Брок и Михаел Галер (Германия) от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент отправиха критика към новия български министър на външните работи Кристиан Вигенин по повод негови становища, свързани с отношението към дипломатите, сътрудничили на бившите служби за сигурност при режима на БКП.

В изявление на двамата евродепутати се посочва, че те са научили с разочарование как доскорошният им колега от външната комисия на ЕП е поставил сред приоритетите си "реабилитацията на сътрудниците на комунистическите служби". Те оценяват коментара на министъра, че тези дипломати са били "репресирани и унижени", както и че "капацитетът им не трябва да бъде пропиляван", като напълно неуместен.

Според двамата евродепутати основен европейски принцип е да се отдава почит на жертвите на тоталитарния режим, а не на сътрудниците на тайните служби, обвързани пряко или косвено с извършените репресии. Евродепутатите отбелязват, че Народното събрание е осъдило комунистическия режим. Те заявяват, че в последните четири години българските власти са направили стъпки за преосмисляне на миналото, включително с осигуряването на достъп до поверителни документи.

Брок и Галер приветстват позицията на българския президент, изразил намерението си да не одобрява кандидатури за посланици на хора, свързани с комунистическите тайни служби, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase