Снимка: Булфото, архив

Депутатите окончателно денонсираха споразумението по проекта за нефтопровода Бургас-Александруполис. Днес предложението за прекратяване на проекта мина на второ четене в Народното събрание.

На едната страна в спора – ”за” денонсирането, застанаха депутатите на ГЕРБ и Синята коалиция, а от другата страна – БСП и по-голяма част от независимите депутати.

Спорът на практика повтори този от първото четене. ГЕРБ и Синята коалиция за пореден път изразиха опасенията си за екологията и възможността да се отрази негативно на туризма.

Особено дейни в дискусията бяха съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов, а думата от БСП нерядко взимаха Михаил Миков и Румен Овчаров. Независимият Георги Терзийски също се включи дейно в дискусията.

Още по темата

От ГЕРБ традиционно върнаха лентата назад към миналото на левицата, БКП и политическите затворници в Белене. Двете групи си размениха взаимни обвинения в изпълняване на чужди интереси. Синята коалиция и ГЕРБ обвиниха БСП, че защитава руски интереси, а левицата се възмути, че от денонсирането на споразумението печели само Турция.

Представете си - какво означава това нещо да стои в пристанището пред очите на хотелите от Бургас, Черноморец, Созопол. Това е картината, трябва малко въображение, за да си го представите. Там, където влизат такива танкери, туризмът е умирал, заяви Иван Костов.

Левицата категорично отхвърли тези твърдения. Според тях така или иначе в момента има танкери, които разтоварват за Лукойл.

Размениха се и обяснения на тема кой е по-загрижен за екологията, кой е по-голям демагог и т.н.

Депутатите удължиха работното си време до приключване на дневния ред. Народните представители трябва да се занимават с Проект за решение за възлагане на Министерски съвет и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да предприемат мерки за намаляване на цените на електрическата енергия и осигуряване на базовите потребности на потребителите на енергия на приемливи цени.

Това предложение е на БСП и според левицата ще отговори на поне част от исканията на протестиращите.

Депутатите ще трябва да гледат и на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности на Яне Янев.

В НС предстои да се гласува на второ четене и законопроекта за туризма.

Депутатите приеха разместване в програмата и точката на БСП отиде последна. Това предизвика недоволството на левицата и цялата парламентарна група на Коалиция за България напусна пленарна зала в знак на протест.

Ангел Найденов мотивира решението си с факта, че този дневен ред прави безпредметно присъствието на червените депутати в зала.

Спор се разгоря около законопроекта на Янев.

Насреща имаме една прокорупционна коалиция, заяви Емил Василев. По негови думи в тази коалиция влизали и медии, които критикували законопроекта на РЗС. В типичния си стил той отправи обвинения без доказателства и без назоваване на конкретни имена.

Според Василев БСП са излезли от зала, точно когато се гласувало истинското антикорупционно законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase