Народното събрание. Снимка: Булфото, архив

Извънредно заседание ще проведе Народното събрание във вторник, решиха депутатите тази сутрин.

В дневния ред на НС влиза денонсирането на второ четене на споразумението за петролопровода Бургас - Александруполис. В пленарната зала ще влязат и текстовете на лидера на РЗС Яне Янев, които предвиждат промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши длъжности.

И денонсирането на споразумението, и промените на Янев бяха гласувани на първо четене вчера. Народни представители искаха да минат на второ четене в рамките на същия ден, но левицата не се съгласи. В дневния ред на НС ще влeзе и проекторешение за възлагане на Министерски съвет и на ДКЕВР да предприемат мерки за намаление на цените на електроенергията.

Днес заседанието на парламента започна с прочитане на декларация, единодушно приета от всички народни представители, по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и отдаване на почит на жертвите на Холокоста. ”Днес ние дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окупираните от Хитлер територии и изразяваме дълбока почит към тяхната памет. Призоваваме тяхната съдба да не се използва за политически спекулации с днешна дата”, се казва в декларацията.

Още по темата

В документа се отбелязва още, че народните представители от 41-вото НС решително осъждат всички прояви на ксенофобия, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост и се присъединяват към световната съпротива срещу тях.

Българското общество, и най-вече младото поколение, са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание към съвременното общество за търпимост и доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура, се казва още в декларацията.

Въпросната декларация предизвика гнева на ”Атака”. Лидерът на партията Волен Сидеров обясни в сряда, че депутатите се надпреварват да приемат и предлагат декларации за евреите. Недоволството му беше предизвикано от отхвърлянето на предложението му парламентът да обяви 17 май за ден на почит на жертвите на турското робство у нас. Това стана повод Сидеров да обвини народните представители, че евреите са им по-скъпи от българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase