Снимка: архив, Булфото

Депутатите денонсираха споразумението за петролопровода Бургас-Александруполис. 141 народни представители гласуваха, „за“ бяха 115, "против" - 25, а един се въздържа.

Така на практика депутатите решиха на първо четене да обявят договора за строителството и експлоатацията на петролопровода за недействителен.

Днес в НС трябваше да има цяла плеяда от министри в оставка – Нона Караджова, Симеон Дянков и Делян Добрев, в пленарната зала обаче дойде само финансовият министър в оставка.
 
По време на обсъжданията народните представители се разделиха – левицата се обяви категорично против денонсирането на споразумението, а на другата страна застанаха „Синята коалиция“ и ГЕРБ.

За съжаление вие само рушите, възмути се червеният Асен Гагаузов на искането на мнозинството да спре проекта. Според Михаил Миков пък със спирането на проекта се защитават чужди интереси. Кой иска петролопроводът да минава само през Босфора, обърна се той към народните представители.

Мартин Димитров от "Синята коалиция" и Димитър Петров от ГЕРБ се съсредоточиха главно около екологичните рискове, рисковете за туризма ни. Според депутата от ГЕРБ икономическите ползи ще бъдат само за Русия и Гърция, а рисковете – за България.

„Аз разбирам, че меракът ви Божидар Димитров да обикаля и да изравя скелети и вампири е огромен, заяви Миков в отговор на твърденията на Димитър Петров, че трасето трябва да минава през много археологически обекти. „Няма богата държава от това“, скочи Михов. „Какво искате? Да унищожим туризма?“, ядоса се в отговор Димитър Петров.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че ще гласува ”за” денонсирането на споразумението. По негови думи той ще го направи не заради екологичните съображения на мнозинството и сините. Цонев беше категоричен, че просто проектът е неизгоден.

Този проект е финансово неосъществим за всички участници, обясни финансовият министър в оставка Симеон Дянков. По негови думи не само че за България Бургас-Александруполис е неизгоден, но проучвания са показали, че не е ”търговски осъществим” и е ”неприемлив за банково финансиране”. Той цитира документи на проектната компания, според които този петролопровод не може да даде конкурентна цена.

До 2030 година Русия може да гарантира до 2-2,5 млн. тона на година по тръбата, което не е достатъчно за запълването й, прочете Дянков документ на руски представител.

Защо го правим сега, когато България се тресе от протести? Закъде бързаме? Преди седмица екзекутирахме „Белене“, сега това, недоволства и червеният депутат Петър Димитров. По негови думи никога вече няма да има толкова антируско мнозинство и затова се бърза така. Много се радвам, че все пак не ви стигна времето да отмените 3 март като национален празник, заяви депутатът.

Тройната коалиция и БСП са поели ангажименти към Русия, които са срещу България, обяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. „Истината е още по-зловеща – България плаща пари за несъществуващ проект“, възмути се и Иван Костов.

След продължителни дебати се стигна до гласуване, без да са дошли Делян Добрев и Нона Караджова. Михаил Миков поиска поименна проверка на кворума. Депутатите в пленарна зала се оказаха 127.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase