Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Избраната за конституционен съдия Венета Марковска ще вземе сама своето решение. Надявам се то да бъде и в интерес на репутацията на може би най-важната институция в държавата и стожер на демокрацията, а
това е Конституционният съд. Това каза в Банско държавният глава Росен Плевнелиев, където участва в честванията, посветени на Паисий Хилендарски.

Не може в Конституционния съд да бъдат избирани хора, ако има и капчица съмнение за тяхната репутация. Защото те са не просто само членове на Конституционния съд, те са върховният морален стожер, символ на справедливостта в една държава, категиричен беше Плевнелиев.

Затова аз казах категорично моето мнение. Надявам се най-достойните да попаднат там. И в казуса с г-жа Марковска се надявам самата тя да прецени фактите от миналото и да вземе своето решение, каза президентът.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В писмо до председателя на Конституционния съд днес пък тя обяви, че иска  от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея. Марковска е категорична, че ще положи клетва след резултат от проверка на "изложената в доноса информация" и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия.

В писмо до прокуратурата и МВР шефа пък Марковска настоя да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“. Според съдийката “анонимният“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.

В Банско Плевнелиев заяви още, че очаква повече прозрачност и информация за договореностите, които предстои да се подпишат във връзка с окончателното инвестиционно решение по проекта за газопровода "Южен поток".

Още по темата
Искам да ви кажа, че със сигурност както правителството, така и аз като президент, подкрепих проекта "Южен поток", но аз считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде наистина максимално факти, цифри, данни и да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това какво ще се подписва с Русия, заяви президентът. Защото е много важно не просто да се подпишат тези договори, а те да се направят по един прозрачен начин.

Лично на мен към днешна дата ми липсва достатъчно информация какво ще се подписва следващата седмица, допълни държавният глава. Така че очаквам от правителството наистина абсолютно всички параметри, включително за цената на газа, включително за цената на изграждането на "Южен поток" и всички останали цифри и данни на масата.

По думите на президента големият неуспех на проекта "Белене" се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансиране, както и, разбира се, на недостатъчната прозрачност. "Аз съм сигурен, че "Южен поток" няма да има тази съдба, сигурен съм, че там правителството ще положи усилия и ще намери правилния модел на финансиране. Но също така очаквам малко повече прозрачност", каза Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase