Венета Марковска. Снимка: архив Булфото

Венета Марковска настоява да бъде издирен авторът на сигналите срещу нея, става ясно от писмо на магистрата до  министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

Марковска беше избрана за член на Конституционния съд от квотата на парламента. Около името й се заформи скандал, защото срещу нея в Народното събрание постъпиха сигнали за конфликт на интереси. От Европейската комисия пък предупредиха, че може да изготвят извънреден доклад заради начина на избора на конституционни съдии.

Още по темата

В писмото си Марковска настоява да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“.

Съдийката обяснява, че “анонимен“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.

Според нея въпросният сигнал е и “повод за заплаха срещу Република България“, защото е изпратен до Европейската комисия.

“Република България е правова държава и се управлява от Конституцията и законите, а не – от доноси“, се казва в писмото.

В него Марковска посочва, че Георги Тонев Колев трябва да бъде издирен, за да се избегнат неблагоприятни международни последици за България от ЕК и опетняване авторитета на българския парламент, гласувал за нея.

Съдийката обяснява още, че така ще защити и своето лично достойнство, гарантирано от Конституцията.

В писмото се обяснява, че Тонев трябва да бъде издирен, “ако изобщо съществува такъв“, което за пореден път показва, че Марковска отхвърля сигнала и настоява на версията си, че става дума за анонимен донос.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase