Антонио Лопес (л) и Цветан Цветанов Снимка: БТА

МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска. Това съобщи в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му това ще се случи в кратки срокове.
Вицепремиерът се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис, предаде БНР. 

Темата за избраната за конституционен съдия Венета Марковска е била обсъждана, като според Истурис трябва да се уважава независимостта на българския парламент, който решава конфликтни въпроси.

Антонио Лопес Истурис нарече неверни и дори шега твърденията, че има влошаване на отношенията между властите у нас и европейските институции. Според него България отдавна не е проблем в Европа и за нея сега не се говори така, както по време на предишното правителство.

По-късно Цветан Цветанов има среща със заместник-генералния секретар на Европейската комисия Мишел Серво. Именно Генералният секретариат е институцията, която прилага мониторинговия механизъм и пише докладите.

Запитан ще търси ли изясняване на ситуацията с избора на конституционни съдии и ще се опита ли да парира опасността от допълнителен доклад, Цветан Цветанов отговори, че рангът му в изпълнителната власт не му позволява да коментира решение на българския парламент. Въпросът според него ще бъде обсъден, но няма да е основен.

Още по темата

По-важна е борбата срещу тежката организирана престъпност, смята Цветанов.

Припомняме, че вчера в писмо до прокуратурата и МВР шефа Марковска настоя да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“. Според съдийката “анонимният“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.
В писмо до председателя на Конституционния съд днес пък тя обяви, че иска  от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея.

Марковска е категорична, че ще положи клетва след резултат от проверка на "изложената в доноса информация" и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че е помолил Марковска да се оттегли, ако има и "капка истина в това, което се твърди" в сигнала срещу нея. Той посочи също, че очаква от Брюксел официално да кажат дали считат, че изборът за КС е бил опорочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase