ЕК не се намесва в спора между България и Македония. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство и иска те да бъдат решени по пътя на двустранния диалог.

Още по темата

Това стана ясно от думите на Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле. Той коментира за БНР отношенията между София и Скопие и по-конкретно излезлия преди дни филм „Трето полувреме”. Според наши политици и историци филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към България.

„Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните“, каза по този повод Стано.

„Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни, тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят. Тъй като в този случай говорим за филм, който пресъздава събития от Втората световна война, препоръчително е и историците да проведат задълбочени дебати по него.

Не е работа на Европейската комисия обаче да съди или да казва чии интерпретации са верни и чии - грешни. Ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония - първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение”, каза говорителят.

По думите на Петер Стано, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки и тогава Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase