Щефан Фюле. Снимка: архив, Reuters

Македония има нов проблем освен спора си с Гърция за името и това са отношенията й с България, тъй като в ЕС все по-често се говори за комплексността на отношенията между Македония и България. Това заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле за радио „Свободна Европа“.

Още по темата

„Няма разлика, всички съседи са важни за страна, която иска да се присъедини към ЕС. Случаят с Гърция е очевиден, това е въпросът за името, който трябва да бъде разрешен. Освен това все по-често чувам за комплексността на отношенията с България. Чувам много изявления на български представители за проблемите в отношенията между София и Скопие. Това трябва да се разреши. Политиците от двете страни носят отговорността. Пътят към ЕС минава през добросъседските отношения и ако искате да станете добър член на ЕС, единственият възможен начин е да станете добър съсед“, заяви Фюле.

В интервюто Фюле изтъква, че добросъседските отношения са един от основните критерии от Копенхаген, които всяка страна членка трябва да изпълнява, тъй като ЕС иска да се разширява с нови страни, но не желае да внася двустранни проблеми. Въпросът за добросъседските отношения досега не беше част от предприсъединителния диалог между Македония и ЕС и сега, при посещението си в Скопие, еврокомисарят Фюле заяви, че за първи път се поставя и този въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase