Снимка: Reuters

Преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз да бъдат замразени, настояват от СДС. Причина за искането на сините е кражбата на българска история, която "Македония извършва през цялата си 68-годишна история".

Според тях Министерство на външните работи трябва да излезе със специална позиция по случая с подготвена от Македония изложба в Брюксел с български средновековни ръкописи, които се представят като македонски. Според сините това е опит за легитимация на кражбата на българска история.

СДС призова още парламентът трябва да изрази позиция по въпроса за съществуването на македонско малцинство в България и за правото на българите в Македония свободно да демонстрират своята етническа принадлежност.

Според сините не трябва да се допускат подобни провокативни акции да останат без последствия, тъй като по този начин се посяга не само върху българската историческа памет, но и върху националния суверенитет на България.

От Съюза на демократичните сили настояват още българските институции да реагират срещу  “наглото поведение на македонската власт и македонските историци“. Според тях е крайно време България да престане с “криворазбраното покровителствено отношение към нашите „братя”, които не ни чувстват такива“.

Сините се съгласиха и с позицията на ДСБ, че рефендум за АЕЦ "Белене" не може да се проведе. По конституция и по закон допитвания се правят по въпроси от компетентността на парламента, а въпросът за АЕЦ "Белене" е от компетенциите на правителството. Според сините може да се прави референдум "за или против развитието на ядрената енергетика", но не и за частен корпоративен проект, какъвто е АЕЦ "Белене".

Според сините да се предлага провеждането на национален референдум за реализирането на корпоративен проект е абсурдно и противозаконно. СДС определи като "злоупотреба с неосведомеността на гражданите" и "евтин предизборен политически популизъм" искането на рефендум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase